İyi uyumuyor olabilirsiniz. ABD'li 3 yetişkinden biri 7 saatten az uyuyor, ki 7 saat sağlık uzmanlarınca önerilen uyku zamanı. Uykusuzluğun bir çok olumsuz sonucu olabiliyor, depresyon ve şeker hastalığı gibi. Ama çözüm de var, kendinizi doğaya atmak.

Uyku düzensizliğin en önemli sebeplerinden biri içinde yaşadığımız teknoloji çağı. Etrafımızda o kadar çok ışık var ki bedenimiz gündüzün bittiğini anlayamıyor ve gece hormonal düzene geçmiyor. Bu yüzden akıllı telefonunuzu birkaç gün bırakmalısınız. 

Current Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, birkaç gün bile olsa kampa gitmek uyku düzenini tekrar rayına sokabilir.

Colorada Üniversitesi'nden yetkili bir abi olan Kenneth Wright'ın ifadesine göre melatonin yüksek olması vücut için gece demek. Bu hormonun salgılanması da gün doğumu ve gün batımıyla yakından ilgili.

Bu araştırma için beş denek elektriksiz bir doğal ortama beş gün için bırakıldı ve uyku verileri toplandı. Araştırma sonuçları ise ilginç. Denekler 2.5 saat daha erken uyumaya meyilliler. 

Ama bir şey daha var. Aşırı karanlık da iyi bir şey değil.

Başka bir denek grubu ise doğal ışığın minimum olduğu kış şartlarında kamp hayatı yaşadılar. Veriler yaza göre yüzde 31 daha verimsiz uykuyu işaret ediyor.

Wright daha ayrıntılı araştırmaların gerekliliğine dikkat çekiyor. Bedenimizin ışık değişiklikleri karşısında tepkileri ölçülmeli. Sadece ABD'de uyku düzensizlikleri 411 milyar dolar ekonomik kayba sebep oluyor (yıllık).

[post_ads]