"Bataryası nasıl olur da bitmez?" dediğinizi tahmin ediyorum. Fransa’da faaliyet gösteren Elistair firması dronlar için sınırsız enerji sağlayacak kablolu sistemini satışa sundu. Yani kablolu bir drondan bahsediyoruz. Şimdi de "Kablolu drone mu olur?" dediğinizi tahmin ediyorum. Her şeyin kablosuzunun makbul olduğu bir dönemde neden kablolu bir drone? Açıklayalım.

Eğlenceli bir oyuncak olmasının yanında ticari ve güvenlik gibi pek çok alanlarda aktif olarak kullanılan dronların neredeyse her gün yeni bir modelinin tanıtımı yapılıyor. Bu teknoloji yarışında en çok dikkat çeken özelliklerden biri dronların batarya süresinde artış meydana getiren gelişmelerdir.

Kablolu bir dronla çok zevkli uçuşlar yapılamayacağı ortada. Peki drone uçurmak her zaman eğlence ya da güzel fotoğraflar/videolar çekmek için mi yapılır?

Elistair firmasının geliştirdiği sistem özellikle sürekliliği önem arz eden drone uçuşları için mükemmel bir olay. Özellikle genel güvenlik işleri, önemli bina ve tesislerin çevre güvenliği, canlı yayınlar, belediyecilik hizmetleri, trafik ve yol izleme, endüstriyel inşaat ve arıza/hasar tespit işlerinde, doğal afetlerde, arama kurtarma ve yardım konularında; hava şartları uygun olduğu sürece 24 saat kesintisiz canlı görüntü aktarımı yapılabilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Elistair firmasının sunduğu bu ürün ayrıca dronlar üzerine entegre edilecek geçici veri aktarma/telsiz rölesi/baz istasyonu gibi sistemlerle beraber kullanılacak bir görüntü aktarma sistemi.

Sistem yeni bir drone modeli değil. Mevcut dronlara bağlanan bir kablo sistemi ile bir besleme ünitesinden oluşuyor. DJI S900, DJI S1000, Yuneec H920, Flydeo Y6 & X8, Aerialtronics Zenith gibi dronlarla uyumlu sistem SAFE-T ve LIGH-T olmak üzere iki çeşit olarak piyasaya sunuluyor. LIGH-T modeli taşımaya uygun daha kompakt olarak tasarlanmış. Kablolar 100kg’a kadar taşıma kapasitesine sahip dayanıklı bir malzemeden üretilmiş. Yani kablo kopması gibi bir durumla karşılaşılma olasılığı çok düşük.

Aşağıya sarkan kablodan dolayı normal uçuşlar kadar konforlu bir uçuş sunmayabilir. Bu birinci olumsuz tarafıydı. Diğer bir olumsuz yanı da ürün tanıtımlarında kablo boyu ile ilgili bir açıklama yapılmamış olması. Bu da çok uzun olmadığı anlamına geliyor. İlerleyen zamanda daha uzun kablolu sistemler de kullanıma sunulacaktır muhakkak ama uzayan kablonun getireceği ağırlık ve uzayan kablonun elektrik akımını etkilemesi gibi durumlardan dolayı çok da uzatılamayabilir diye düşünüyorum.

Satış fiyatı konusunda bir açıklama yapılmayan ürünle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. Videoları da izleyin.