Son gelişmeler nedir acep?
15 yıllık bir süre boyunca, 1761 yeni evli çift üzerinde yapılan inceleme neticesinde araştırmacılar göz yaşartan bir sonuca ulaşmışlar. Evlilikten hemen sonra başlayan duygusal bağlanmada ki patlama ortalama 2 yıl içinde solup gidiyormuş.

Romantik aşk zamanla derin sevgi ve sadakatle harmanlanan, daha az tutkulu, arkadaşça bir aşka dönüşüyormuş.

" Yapılan yüzden fazla araştırma gösteriyor ki  insanoğlu hayattaki birçok değişkene alışmaya veya alıştırılmaya doğuştan eğilimli."

Hedonik Adaptasyon? Vat Dı Fak?
Daha öncede belirttiğim gibi insanoğlu doğuştan herşeye alışmaya eğilimli. Bir kaza sonucu kolunu, bacağını kaybederek büyük ve tamiri zor depresyonlar yaşayan ve artık "engelli" sıfatını alan insanlar bile zaman geçtikçe bu eksikliklerinin üstesinden geliyor ve hayatını yeni şeklinin üzerine inşa etmeye koyuluyor. 

Bir çok kez, şu veya bu başıma gelirse yaşayamam dediğimiz haller "şom ağızlılık"la açıkladığımız şekilde başımıza geldiğinde yıkıcı zamanlar yaratsa da bir müddet sonra o acıya alıştığımızı tecrübe ettik. 

Bunun tam tersini düşünelim. Mesela iPhone 4S almak için uzun süre hayal kurduk. Onu çok istedik. Çalıştık, para biriktirdik ve sonunda aldık. Kişiye göre değişen bir süre boyunca ekrandaki jelatin çıkarılmaz. Yumuşacık yatağımızın üzerine bırakırken bile yavaşça ve özenle bırakırılır. Şarj süresini dikkatlice takip eder ve bataryasını en muazzam şekilde kullanmaya gayret gösteririz. Değil mi? Peki ya sonra?

İyi veya kötü örnekleri zabahlara kadar konuşabiliriz. Ama hedonik adaptasyon gerçeği değişmez.

Lafı uzatmadan sonuca gelecek olursak. Bilim insanları bunun hayata heyecan katması gereken bir unsur olduğu konusunda hem fikir. Kötü durumlar için hedonik adaptasyon arzu edilen bir dürtü iken, iyi durumlara çabuk alışma ise istenmeyen tüydür!

Yazını başında değindiğimiz konu tamda burada karşımıza tekrar çıkıyor. Özellikle insan ilişkilerinde şıpsevdi olarak tabir edilen insan evlatlarının sevgililerinden çabuk bıkma ve yeni sevgili arama çabaları hedonik adaptasyonda istenmeyendir. Kendinizi insan ilişkilerinde çabuk sıkılan biri olarak tanımlıyor ve bunu ilişkinizi veya evliliğinizi etkilemesini istemiyorsanız, ara sıra ilişkinize elektro şok vermeniz gerekiyor. İlişkide monotonluğu hissettiğiniz anda yaratıcılığınıza bağlı olarak çeşitli şoklar yaratın. Bu iyide olabilir kötüde. Amacınız eşinizden veya sevgilinizden  şunu duymak olmalı 

"Bunu senden beklemezdim".

Yaratıcı olun!

Sağlıcakla kalın...




Konuyla alakasız, alaka aramayınız, gülünüz!