Elektrikli bisikletlerin yükselişte olduğu bir dönemdeyiz. Piyasada pek çok çeşitleri mevcut. Her ne kadar yükselişte olsalar da normal bir bisiklete göre daha ağır olmaları, normal sürüşte pedal çevirmenin daha zor olması, çoğu türünde normal dişli/vites donanımlarının kullanılamaması gibi olumsuz tarafları da mevcut.

UrbanX ise olaya farklı bakış açısı getiren elektrikli bir sistem. Diğer elektrikli bisikletlerden en büyük farkı klasik bisikletinizi elektrikli bisiklete dönüştürüyor olması.

Sistem şöyle işliyor; normal bisikletinizin ön tekerleği çıkarılıyor ve yerine buna uygun ve elektrik motorlu bir tekerlek takılıyor. Ön tekerleğin milinin ortasına yerleştirilmiş motor ve takılıp çıkarılabilen bir batarya ile elcik yanına monte edilen bir kontrol ünitesinden oluşan sistemin bisiklete getirdiği ilave ağırlık sadece 7,5 kg.

Önden çekişli bir elektrikli bisikletiniz oluyor evet. Bunun getireceği bir denge sorunu olur mu diye aklıma gelmiyor değil. Ama çok güçlü bir çekiş sunamayacağı için denge problemi yaratmaz diye tahmin ediyorum.

Sistemin en güzel tarafı mevcut bisikletinizi kullanmaya devam edebiliyor olmanız. Yani mevcut pedal, dişli, vites vb. sistemleriniz aynen kalıyor.

UrbanX üç farklı modda kullanılabliyor; klasik modda çekiş gücü sunmuyor bisikletinizi normal bir şekilde sürüyorsunuz, pedal assist yani pedal çevirmenize oranlı sistemde üç kademeli olarak çekiş desteği sunuyor, full-elektrik modunda ise hiç pedal çevirmeden tamamen önden çekişli bir şekilde bisikletinizi sürebiliyorsunuz.

36 km/s hıza kadar çıkabilen UrbanX tek batarya ile yaklaşık 50 km.ye kadar destek sağlıyor.

Bir kickstarter projesi olan UrbanX öngörülen bağış miktarının yaklaşık 4 katına ulaşmış durumda.

Bu yılın haziran ayında seri üretime geçileceği belirtilen UrbanX elektrikli bisiklet sistemi 299$ fiyatla satışta. Ön sipariş vermek için tıklayınız.