Hiç bir stok fotoğraf veya video sitesinde Eyfel Kulesi'nin gece çekimini bulamazsınız. Peki neden? Size garip gelebilir ama Eyfel Kulesi'nin gece ışıklandırılmış görüntüsünün telif hakkı mevcut.

Avrupa Birliği Telif Hakkı Kanununa göre, sanatsal bir çalışma (bir fotoğraf, video, şarkı, beste veya mimari bir yapı olabilir), onu üreten kişinin ömrünün sonuna ilave edilen 70 yıl boyunca telif hakkına sahip oluyor. Yani formül şu: Ömür + 70 yıl = Telif Hakkı süresi 

Çoğu ülkenin "panorama özgürlüğü" konunu vardır. Bu özgürlük sayesinde dilediğiniz yerde manzara fotoğrafı çekebilir hatta bu fotoğrafa telif hakkı korunan yapıları da dahil edebilirsiniz. Şöyle açıklayalım, mesela Londra'daki Big Ben'in fotoğrafını çekebilir ve bunu satabilirsiniz fakat bahçenize bir Big Ben inşa edemezsiniz.

Avrupa Birliği üye ülkelere bu fotoğraf özgürlüğü konusunda kendilerine göre uyarlama yapabilme hakkı da tanıyor. Fransa da bu istisnadan faydalanan ülkeler arasında yerini almaktan çekinmemiş.

Eyfel Kulesi'nin telif hakkı sahibi 1923 yılında Hak'ın rahmetine kavuşmuş, yani 1993 yılı ile birlikte Eyfel Kulesi'nin telif hakkı düşmüş ve anonim konumuna düşmüş. Tam da bu sebeple Las Vegas'ın tamamen kendisine ait bir Eyfel Kulesi var artık. 

Fakat iş gece ışıklandırmasına gelince durum değişiyor. Işıklandırma işlemi 1985 yılında başlamış. Bu çalışma da ayrı bir sanat eseri olarak kabul edildiğinden halen telif hakkı devam ediyor. Benzer bir durum Louvre müzesi ve Roma'nın ana tren istasyonu için de geçerli.

Teknik olarak bu tarz telif koruması olan yerlerin fotoğrafını çekmek bile yasak fakat sizin başınızı belaya sokacak asıl husus paylaşılması olabilir. Her ne kadar bugüne değin hiç kimse Eyfel Kulesinin gece görüntüsünü çektiği ve paylaştığı için mahkemeye düşmüş olmasa da bu durum her an değişiklik gösterebilir, dikkatli olmakta fayda var.

İlla Eyfel Kulesinin gece fotoğrafını çekip paylaşmayı ve bunun tamamen yasalara uygun olmasını istiyorum derseniz "Société d’Exploitation de la Tour Eiffel" den izin almanız gerekiyor. Aşağıdaki 4 dakikalık videoda bu durum güzelce özetlenmiş. İzlemenizi tavsiye ediyoruz. 
[post_ads]