Elektrik motorları üzerine çalışan Amerikan Workhorse isimli firmanın tasarımı olan SureFly büyük boy bir (hexacopter) drone.

SureFly’ın 4 kol üzerine ikişerli olarak yerleştirilmiş 8 pervanesi de ayrı motorlardan güç alıyor. Drone’un en ilginç yanı motorları elektrikli olmasına rağmen bir de benzin motoruna sahip olması.

SureFly üzerindeki benzin motoru aslında bir jeneratör. Bu jeneratör ürettiği elektriği pervaneleri döndüren motorlara aktarıyor. Böylece ortaya benzinle çalışan ama elektrikli motorlara sahip bir hava aracı çıkmış oluyor. Ayrıca acil durumlar için (benzin motorunun susması gibi) aracı indirmeye yetecek kadar (5 dakika) elektrik depolayan bir güç kaynağı da mevcut.

SureFly’ın kabinini içerisinde iki tane koltuk var. İstendiğinde tek koltuk+kargo bölmesi şeklinde de tasarlanabiliyor.

Saatte yaklaşık 110 km. hıza ulaşabilen SureFly tek depo benzinle 1 saat kadar uçabiliyor. Yani tek depoyla yaklaşık 110 km kadar mesafe gidebiliyor.

Pervane kolları katlanabilen SureFly istendiğinde bir aracın sığacağı büyüklükteki garaja park edilebiliyor.

Acil durumlar için ilave tedbir olarak bir de balistik paraşüte sahip SureFly mevcut tasarımıyla en güvenli hava taşıtlarından olmaya aday.

İlerleyen dönemde kullanıma geçildiğinde SureFly’dan şehir içi ulaşım ve acil kargo taşımacılığında, acil sağlık hizmetlerinde, tarımsal işlerde ve askeri/güvenlik alanlarında aktif olarak faydalanılabilir.

2019 yılında üretimi tamamlanacağı öngörülen SureFly’ın 200.000$’ın altında bir fiyata satılacağı belirtiliyor. 

[post_ads]