Son yıllarda kalp atışınızdan tutunda attığınız toplam adıma kadar ölçümler yapıp performans takip eden cihazları (Fitness Tracker) birçok insanda görmeye alışmışsınızdır. Belki de bu cihazları kullananlardan birisiniz. Genellikle bir saat veya bileklik şeklinde olan bu cihazlar Bluetooth veya buna benzer özellikleri sayesinde kullanıcının performansı ile ilgili verilerini bir akıllı cihazda yüklü olan uygulamaya gönderme prensibine göre çalışıyor. Daha sonra akıllı cihazınıza gelen bu verileri inceleyerek performansınızı analiz edebiliyorsunuz. Bütün bunlardaki ana amaç ise sağlığınızı koruyarak daha üzün bir yaşam sürmek. Peki, performans takip cihazları gerçekten sizi daha sağlıklı yapıp daha uzun bir yaşama sahip olmanızı sağlıyor mu? Ne düşünüyorsunuz?



Yapılan bir araştırmaya göre Amerikalıların %80’i şu veya bu şekilde performans takip cihazlarıyla aşina, ama yalnızca çok az bir kısmı bu cihazları kullanıyor. Yine aynı araştırmaya göre Amerikan vatandaşlarının %20’si performans takip cihazlarına sahip. Bu yüzde 20’lik kısmın ise sadece %10’luk bölümü bu cihazları her gün kullanıyor. Gelin görün ki performans takip cihazlarına sahip olmayanların bile büyük bir bölümü bu cihazların sağlığımıza pozitif katkı yaptığını tahmin ediyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse, Amerikalıların yarıdan çoğu performans takip cihazlarının insan ömrünü 10 yıl daha uzattığına inanıyor ve neredeyse yarısı atletik özelliklerin gelişimine ve kilo vermeye direk katkıda bulunduğunu düşüyor.

Amerikalılar belki de bu öngörülerinde haklı olabilirler! Şöyle ki Amerikan Tıp Derneği’nin 2700’den fazla denek üzerinde yapılan toplam 26 çalışmayı incelemesi sonucunda, performans takip cihazlarının (düşük teknoloji adımölçer bile olsa), kullanıcıların performans etkinliğini yaklaşık %30 artırdığını ve bu artışın katılımcıların vücut kitle endeksinin ve kan basıncının azalmasına etki ettiğini tespit edilmiş.



Verilerle saplantısı olan ve gün içinde ne kadar hareket ettiği ile ilgili devamlı bilgi sahibi olmak isteyen birçok insanın performans takip cihazları kullanmayı, huzurlu ve yeterli uyumakla beraber daha sağlıklı bir hayat tarzı için önemli bir adım olarak gördüğü kesin. Öyle ki sırf bu tipler için gün içinde alınan kalorileri hesaplayan ve kalori aşımında hareket etmeniz için uyaran performans takip cihazları bile var . Tekrar soruyorum, bu cihazları kullanmayanlar kullananlara göre daha mı sağlıksız?

Bana sorarsanız bu duruma göre ve kullanıcıya göre değişebilir. Örneğin performans izleyici tarafından belirlenmiş 2km'den daha fazla koşma gibi katı bir hedef, kullanıcı üzerinde ters etki yaratarak stres yaratabilir ve kullanıcıyı aşırı zorlayarak kalp krizi geçirmesine bile sebep olabilir. Yani yarardan çok zarara sebep olabilir. Sonuç olarak söylemek gerekirse, performans cihazlarının gerçekten insan sağlığına uzun süreli ve sürdürülebilir değişiklikler yaptığına dair elimizde kesin bir bilgi henüz yok. Fakat gelecekte işlenmemiş veriden çok, verilerin yorumunu yaparak kullanıcıyı yönlendiren cihazlar piyasaya çıkarsa işler değişebilir. Bekleyelim ve görelim!