Son zamanların en etkileyici teknolojik gelişmelerinden biri olan Google Glass daha piyasaya sürülmeden geniş bir kitleyi etkilemeyi başarırken, bir o kadarını da tedirgin etmeyi başardı.

 

Henüz bilgi sahibi olmayanlar için kısaca özetlersek, gözünüze taktığınız gözlük biçimli bir cihaza sesli komutlar vererek cep telefonunuza gelen mesajları okuma, video kaydetme, fotoğraf çekme, çektiğiniz video ve fotoğrafları sosyal ağlarda paylaşma gibi günümüz akıllı telefonlarının çoğu işlevini yerine getirebilen bir icat olarak tanımlayabiliriz.

Artan internet bağlantı hızı ve her geçen gün gelişen akıllı telefon pazarı takdir edersiniz ki birçok tartışmaya yol açtı. Kullanıcıların dış dünyadan kendilerini soyutlayarak tamamen süper amoled ekranlarına gömülmeleri, gençlerin bir aynı masada otururken birbirleri ile sohbet ederek sosyalleşmeleri yerini check-in lere bıraktı. Avucumuza sığacak kadar küçük olmasına rağmen birçok özelliği beraberimizde taşımamıza yarayan akıllı telefonlar bizi çevremizde olup bitenlerden uzaklaştırdı. 

Trafikte belli bir süratle giderken hapşırdığınızda ve hapşırırken gözlerinizi bir saniye için kapatıdığınızda kör olarak en az 200m yol aldığımız aşikar. Tamda bu sebeple sürüş esnasında cep telefonumuzla konuşma veya mesaj çekme için oyalandığımızda ne kadar kör sürüş yaptığımızı bir düşünün. Bu sebeple ortaya çıkan yeni trafik kuralları tamamen bu dikkat dağılımını önlemek için değil mi?

Tam akıllı telefonları hayatımıza adapte etmeye çalışırken şimdi sürekli gözümüzün önünde duran Google Glass geliyor. Cep telefonlarında biri sizin fotoğrafınızı çekerken veya video kaydı yaparken farkedebilir ve tedbirinizi alırsınız. Ya Google Glass ile dolaşan bir arkadaşınız etrafınızda olursa? Artık sizin fotoğrafınızı çekerek sosyal ağ hesaplarınıza ulaşabilir, hakkınızda bütün bilgileri toplayabilir, sizin haberiniz olmadan fotoğrafınızı bu ortamlarda paylaşabilir.

Biraz tedirgin edici ve hatta rahatsız edici bu durum beraberinde birçok olumsuzluğu da yaşantımıza taşıyacak gibi duruyor. Dikkat dağılımının günümüzün en büyük sorunu olarak gören bilim adamları gözünüzün önünde sürekli duran ekranın, önünüzden bir goril bile geçse fark etmemenize sebep olacağını söylüyor. 

Tabi ki Google Glass bir devrim. Doğru kullanıldığında müthiş kolaylıklar sağlayacak ve elleriniz serbest şekilde komutlar vererek aynı anda birçok işi yapmanızı sağlayacak. Ellerin serbest olması bişeyi değiştirir mi? Malesef eğer beynimiz başka bir noktaya odaklandıysa ve ilgimiz o noktada toplandıysa bu mümkün değil. Hiç bir şeyle meşgul değilken sağ ve sol elimizle bile robot hareketler dışında farklı işlevleri yerine getiremiyoruz.

Çok bilindik ama aşağıda ki videoyu izleyerek dikkatinizi ve görsel algılamada odağın önemini anlayabilirsiniz. Videoda basket oynayan oyuncuların kaç kez paslaştığını tam olarak saymanız isteniyor. Buyrun deneyin bakalım..


Nasıl ama, odaklanmanın etkisini görmüşsünüzdür umarım.

Bir video da Google Glass tanıtımı ile ilgili, böylece taşlar yerine oturacak.



Yukarıdaki video reklam amaçlı olduğu için sizi etkilemiş olabilir. Etkilemesi normal çünkü yeni, almayalım, kullanmayalım demiyorum tabi, ne yaparız bununla, yaşantımızı nasıl etkiler bu soruların cevabını arıyorum.

Sürüş halindeyken ara sıra arabaların göstergelerini kontrol ederiz. Bu konu bile sürüş güvenliği konusunda tartışmalara yol açıyor ve sonucunda gösterge panelinin tıpkı bazı savaş uçaklarında olduğu gibi şeffaf ve yol görüşünü kısıtlamayan yapıda hemen direksiyonun üzerinde olması gerektiği ön plana çıkıyor. E haliyle bu konuların tartışılmaya başlandığı günümüzde Google Glass'ın doğurabileceği dikkat dağınıklığı gözden kaçmıyor.