Eylül ayının gelmesi ile beraber yine bir Apple klasiği olan ve yeni iPhone modellerinin tanıtıldığı "Apple Event"i geride bıraktık. Bu yıl yeni iPhone modelleri ile ilgili o kadar çok bilgi sızdırıldı ki bu konuda rekor bile kırıldı diyebiliriz. Tasarımdan tutunda, yeni modellerin sahip olacağı özelliklere kadar birçok bilgi sızdırıldı. Durum böyle olunca, tanıtım esnasında izleyiciler eskisi kadar tepki veremediler. 

Lafı fazla uzatmadan bu tanıtımda önemli neler vardı şöyle bir üstünden geçelim. Öncelikle yeni iPhone modellerini ve özelliklerini sıralayalım:

iPhone 8

iPhone 8

iPhone 7'den tasarım olarak pek farkı olmayan iPhone 8, %30 daha hızlı çalışan A11 Bionic işlemcisi, kablosuz şarj olabilme özelliği ve 10 gram daha ağır olması özellikleri ile karşımıza çıkıyor.

iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus

Yine iPhone 7 Plus'dan tasarım olarak pek farkı olmayan iPhone 8 Plus, A11 Bionic işlemcisi, kablosuz şarj olabilme özelliği  ve 14 gram daha ağır olması gibi özelliklerle selefinden ayrılıyor.

ve gelelim iPhone X'e

iPhone X neredeyse çerçevesiz bir ekrana sahip ve "Home" tuşu artık yok!

iPhone X, ilk iPhone modelinin tanıtılmasının üzerinden geçen 10'uncu yılı şereflendirmek adına isimlendirilmiş ve bolca yetenekle donatılmış bir telefon. 10'uncu yıl için isimlendirilmesi sebebiyle iPhone X'i "ayfon on" şeklinde telaffuz ediyoruz (X=roma rakam sisteminde 10). Yani "ayfon iks" değil! Önce bunu belirtelim. Her ne kadar isminin bu şekilde söylenmesi zor gelse de gerçek bu. Aslında insan beyni bilimsel olarak bu isimdeki bütün karakterleri harf olarak okumamız için bizi zorluyor. Mesela; SpaceX, HUAWEI MateBook X, Sony Xperia X gibi örnekler verebiliriz. Zamanla insanların hangisini benimseyip kullanacağını göreceğiz. Sonuçta sizin ne söylediğinizden çok karşınızdakinin ne anladığı daha önemli.
[post_ads]
Şimdi iPhone X'un özelliklerini size hap şeklinde anlatmaya çalışayım. Efendim, ilk göze çarpan özellik tabi ki çerçevesiz süper retina ekran. Telefonun boyutları iPhone 8 Plus'dan daha küçük olmasına rağmen ekran boyutu 5,8 inç ile bütün modellerden fazla. Kablosuz ve hızlı şarj edebilme özelliği eklenmiş. Cam ve plastik karışımı arka kapağı ile dikkat çekici bir tasarım detayına da sahip. Telefonun ön yüzünün tamamen (yukarıdaki sensörler ve kamearının olduğu küçük bölüm hariç) ekran olması sebebiyle artık bir "Home" tuşu yok. Bununla beraber artık Touch ID'de bulunmuyor. Bütün bunların yerine, yüzünüzü tarayarak telefonunuza ve bazı uygulamalara güvenli bir şekilde giriş yapabilmenizi sağlayacak Face ID teknolojisi eklenmiş. Apple'ın iddiasına göre, Touch ID'nin yanılma olasalığı 1/50.000 iken Face ID'nin yanılma oranı sadece 1/1.000.000. Ayrıca yüz taramanızdan elde edilen bütün veriler telefonunuzun içine gömülecek. Yani buluta gönderilmeyecek. 

iPhone X'de bulunan Face ID, yüzünüzde tam 30.000 noktayı denetliyor.

iPhone X'un kamerasında geliştirilen muazzam özellikler ise gerçekten insanın içini kıpır kıpır yapıyor. Eğer siz de telefonunuzla kendinizin veya çevrenizdekilerin bolca fotoğrafını çekiyorsanız bu özellikler başınızı döndürebilir. Bunu aşağıdaki videodan izleyerek öğrenmeniz daha yararlı olacaktır düşüncesindeyim. İzlemeye vaktiniz yok ise, özet olarak harika portre fotoğraf özelliklerinin eklenmiş olduğunu söyleyebilirim.


Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3 artık sim kart ile kullanılabiliyor

Apple'ın tanıttığı iPhone modellerinin yanında en çok dikkat çeken diğer yeniliği, akıllı saati Apple Watch'da yaptığı geliştirmeler oldu. Apple Watch Series 3 olarak karşımıza çıkan bu yeni model akıllı kol saatinin tanıtımı esnasında bütün salona " Wuuuu!" çektiren özellik, bağımsız olarak hücresel veriyi destekliyor olmasıydı. Bildiğimiz "sim kart" değil aslında, bir nevi elektronik sim kart diyebiliriz. Ülkemizde böyle bir hizmet henüz yok. Ama her şey talebe bakar, çok istersek getirirler elbet. Bütün bunlar şu anlama geliyor. Apple Watch'u kolunuza takarak, telefonunuzu yanınıza almadan evinizden çıkabilir, saatinizle telefon görüşmesi yapabilir ve bildirimleri takip edebilirsiniz. Bütün yapabilecekleriniz bu kadar değil tabi. Lakin hepsini buraya yazmam da mümkün değil. Unutmadan Series 3'ün sim kart takılmayan versiyonunun da satışa sunulacağını belirtelim.

Saatin işlemcisi, kayış modelleri ve renklerinde de ufak değişiklikler var. Eski Apple Watch kayışlarınızı bu yeni modelle kullanmaya devam edebilirsiniz. Kalp ritminizin takibi ve olağan dışı kalp atışı grafiği ortaya çıktığında sizi otomatik olarak uyarıp bir doktora görünmenizi tavsiye etmesi de küçük bir yapay zeka dokunuşu diyelim.

İşte kısaca 2017 Apple Event'in özeti. Siz bu yeni iPhone 8 / 8+ iPhone X modelleri ve Apple Watch Series 3 hakkında ne düşünüyor sunuz? Sizce satın almaya değer yenilikler yapılmış mı?

iPhone X veya iPhone 8/8 Plus telefonunuz ile Apple Watch ve AirPods cihazlarınızı aynı platform üzerinde kablosuz olarak şarj etmeniz artık mümkün.