Blue Origin ve Sierra Space 25 Ekim 2021'de, ticari olarak geliştirilen, sahip olunan ve işletilen bir uzay istasyonu olan Orbital Reef'in alçak Dünya yörüngesinde inşa edilmesi planlarını duyurdular. İstasyon, uzayın keşfi ve geliştirilmesinde gelecek için canlı bir ekosistem oluşturarak iş modelinin büyümesini kolaylaştırarak ve bir sonraki adımlar için kapı açacak. Orbital Reef; Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions ve Arizona State University gibi uzay endüstrisi liderleri ve onların takım arkadaşları tarafından desteklenen bir proje.

Uzayda birden fazla yeni pazar açmak için tasarlanan Orbital Reef, herkese yörüngede kendi adresini kurma fırsatı verecek. Bu benzersiz destinasyon; araştırma görevleri, endüstriyel çalışmalar, uluslararası ve ticari müşteriler için konaklama, uzay taşımacılığı ve lojistik, uzay yerleşimi, ekipman geliştirme ve barındırma gibi operasyonlar dahil olmak üzere ihtiyaç duyulabilecek uzay ile ilgili her türlü işlemi maliyet açısından rekabetçi seçeneklerle sunabilecek. İstasyonun 2030 yılından önce faaliyete geçmesi planlanıyor.

Orbital Reef, uzayda “karma kullanımlı iş parkı” olarak işletilecek. Paylaşılan altyapı, çeşitli kiracıların ve ziyaretçilerin özel ihtiyaçlarını verimli bir şekilde destekleyecek. İlham veren, pratik ve güvenli birinci sınıf hizmetler ve olanaklarla insan merkezli bir uzay mimarisine sahip olacak. Alçak Dünya yörüngesindeki en önemli ticari destinasyon olacak olan Orbital Reef, ekonomik aktiviteyi ölçeklendirmek ve uzayda yeni pazarlar açmak için gereken temel altyapıyı sağlayacak. Gelişmiş otomasyon ve lojistik ile birlikte yeniden kullanılabilir uzay taşımacılığı, hem geleneksel uzay operatörleri hem de yeni gelenler için maliyeti ve karmaşıklığı en aza indirerek en geniş kullanıcı yelpazesinin hedeflerine ulaşmasına olanak tanıyacak. Açık sistem mimarisi, herhangi bir müşterinin veya ulusun bağlantı kurmasına ve taleplerini desteklemek için ölçeklenebilmesine olanak tanıyacak.

Orbital Reef, müşterilerin işini kolaylaştıracak ve çeşitli kullanım portföyünü destekleyebilecek şekilde stratejik olarak tasarlanmış. Araştırmacılar, üreticiler ve ziyaretçiler dahil olmak üzere müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için tüm hizmetlere ve sistemlere sahip. Orbital Reef, soyunma dolapları, raflar ve modüller gibi tüm seviyelere hitap eden standart arayüz ve donanımlar sunuyor. Tecrübeli uzay ajansları, yüksek teknoloji konsorsiyumları, uzay programları olmayan egemen ülkeler, medya ve seyahat şirketleri, finanse edilen girişimciler ve sponsorlu mucitler ve geleceğe yönelik yatırımcıların hepsinin Orbital Reef'te yeri var.

Orbital Reef'in uzman ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (International Space Station) inşa etme ve işletmeden elde edilen benzersiz deneyim de dahil olmak üzere kilit unsurları ve hizmetleri sağlamak için kanıtlanmış yetenekler ve yeni vizyonlara sahip. Bu büyük atılıma dahil olan kuruluşların görev dağılımı aşağıda sıralandı.



  • Blue Origin – Yardımcı sistemler, geniş çaplı çekirdek modüller ve yeniden kullanılabilir ağır kaldırma New Glenn fırlatma sistemi.
  • Sierra Space - Büyük Entegre Esnek Ortam (LIFE) modülü, düğüm modülü ve mürettebat ve kargo taşımacılığı için piste inen Dream Chaser uzay uçağı, dünya çapındaki pistlere iniş yapabilir.
  • Boeing - Bilim modülü, istasyon operasyonları, bakım mühendisliği ve Starliner mürettebat uzay aracı.
  • Redwire Space – Mikro gravite araştırma, geliştirme ve üretim; faydalı yük operasyonları ve konuşlandırılabilir yapılar.
  • Genesis Engineering Solutions – Rutin operasyonlar ve turistik geziler için Tek Kişilik Uzay Aracı.
  • Arizona State University – Araştırma danışmanlığı hizmetleri ve halka erişim sağlayan küresel bir üniversiteler konsorsiyumuna liderlik eder.


Blue Origin'den Gelişmiş Geliştirme Programları Kıdemli Başkan Yardımcısı Brent Sherwood, “Altmış yılı aşkın bir süredir NASA ve diğer uzay ajansları, yörüngesel uzay uçuşu ve uzay yerleşimini geliştirdiler ve bu da son on yılda ticari işlerin başlamasına imkan tanıdı. Erişimi genişleteceğiz, maliyeti düşüreceğiz ve uzay uçuşunu normalleştirmek için gereken tüm hizmetleri ve kolaylıkları sağlayacağız. Alçak Dünya yörüngesinde yeni keşifler, yeni ürünler, yeni eğlenceler ve küresel farkındalık yaratarak canlı bir iş ekosistemi büyüyecek.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Dr. Janet Kavandi, eski NASA astronotu (üç uzay görevi) ve Sierra Space başkanı; “Sierra Space, Blue Origin ile ortak olmaktan ve ticari araştırma, üretim ve turizm için alan açmak için Dream Chaser uzay uçağı, LIFE modülü ve ek uzay teknolojileri sağlamaktan heyecan duyuyor. Eski bir NASA astronotu olarak, uzayda çalışma ve yaşamanın dünya çapında daha fazla insan için erişilebilir olduğu anı bekliyordum ve o an geldi.” diyor.

"Bu bizim için heyecan verici çünkü bu proje son derece başarılı ve kalıcı ISS'yi kopyalamıyor, aksine çok çeşitli şirketlere hizmet edebileceği ve uzman olmayan ekipleri barındırabileceği düşük Dünya yörüngesinde benzersiz bir görevi yerine getirmek için bir adım daha ileri gidiyor. " diyen Boeing Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Uzay İstasyonu program yöneticisi John Mulholland şu şekilde sözlerine devam ediyor. "İlk önce Uluslararası Uzay İstasyonunu tasarlamak ve daha sonra inşa etmek için kullandığımız aynı tür uzmanlığı gerektiriyor ve ISS'yi işletmek, sürdürmek ve sürdürmek için her gün kullandığımız becerilerin aynısı.”

Redwire Sivil Uzay ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Mike Gold: "Orbital Reef, düşük Dünya yörüngesinde şimdiye kadar ilk mürettebatlı özel sektör platformunu yaratarak ticari uzay paradigmasının bir sonraki evrimini temsil ediyor. Orbital Reef, ISS'nin benzersiz mirasını, iletişim ve biyoteknoloji gibi çeşitli alanları ilerletecek yenilikçi mikro yerçekimi araştırma, geliştirme ve üretim faaliyetlerini destekleyerek ileriye taşıyacak. Mikro yerçekimi ortamı, ticari ve bilimsel gelişim için tamamen yeni bir arena sunuyor ve Orbital Reef'i, insanlığın yıldızlara yolculuğunu gerçeğe bir adım daha yaklaştırırken , Dünya'daki yaşamı önemli ölçüde iyileştirecek yeni teknolojiler ve yetenekler başlatacak platform haline getiriyor."


Genesis Engineering Solutions Program Yöneticisi Brand Griffin ise “Tek Kişilik Uzay Aracı, uzay yürüyüşünü dönüştürecek” diyor ve devam ediyor, "Uzay çalışanları ve turistler, Orbital Reef'in dışına güvenli, rahat ve hızlı erişime sahip olacaklar. Shirtsleeve ortamı, mükemmel görünürlük, otomatik yönlendirme ve gelişmiş hassas manipülatörler ile harici işlemleri düşük maliyetli ve rutin hale getirecek."

ASU'nun (Arizona State University) Gezegenler Arası Girişimi Başkan Yardımcısı ve NASA Psyche misyonunun Baş Araştırmacısı Lindy Elkins-Tanton, “ASU'nun Gezegenler Arası Girişimi, Orbital Reef'i destekleyen üniversite konsorsiyumuna liderlik etmekten onur duyduğunu belirtmek isterim.” diyor ve ekliyor, "Bir düzineden fazla üniversiteden oluşan uluslararası bir grubu; bilim, araştırma ve üretimdeki tüm uzmanlığımızı düşük yerçekimi koşullarında, uluslara, şirketlere yardım etmek için nasıl aktarabileceğimiz konusunda ilgili yönergelerin üzerinde çalışmak için bir araya getirdik. Bu, geleceğimize topluca inanmakla ve bilim ve mühendisliği daha iyi bir geleceğe taşımakla ilgili - son derece heyecan verici."