Son zamanlarda dilimize pelesenk olan "sanal gerçeklik" ve "artırılmış gerçeklik" kavramlarını her geçen gün daha fazla duyar olduk. Geliştirilen yeni teknoloji aletler ile günlük hayatımıza da dahil olan bu kavramlar ile ilgili bolca haber duymaya devam edeceğiz. 

VR yani "sanal gerçeklik", gözünüze takılan ve çoğu zaman kablolar ile başka bir cihaza bağlı olan kaba bir gözlük modeli ile kullanılabilir hale geliyor. Bu gözlüğü taktığınızda gördüğünüz her şey ya video kaydı ya da sanal, yapay ortamlar. Yani hiç bir şey gerçek değil. Lakin o anda beyninizi buna ikna etmek oldukça güç. Bu deneyimi yaşamak için en yakınınızdaki AVM'ye giderek çok küçük bir ücret karşılığında kendi seçtiğiniz bir maceraya atılabilirsiniz. İster bir roller coaster heyecanı isterseniz bir Jurassic Park turu yapabilirsiniz. Eğitim ve eğlence alanında oldukça değişik uygulamalarını görebilirsiniz.

Şimdi gelelim AR'a yani "artırılmış gerçeklik" olayına. Bu teknoloji de durum biraz değişik ve biraz daha karmaşık. Karmaşık olan kısmı sizi hiç üzmesin. Kullanıcı tarafında bu karmaşıklığı fark etmenizin imkanı yok. Siz sadece eğlencenin tadını çıkaracaksınız. Artırılmış gerçekli teknolojisinde doğal çevreniz yani gözünüzle gördüğünüz her şey yerli yerinde dururken bazı sanal nesneler yerleştirilebiliyor. Mesela Apple'ın son seri iPhone modellerinde telefonunuza yükleyeceğiniz uygulamalar ile, salonunuzun ortasına Victoria’s Secret mankenlerini yerleştirebilir ve bunu sadece siz kendi telefonunuzun ekranından görebilirsiniz. Yerleştirdiğiniz nesnelerin bulunduğu ortamı algılayarak ona göre boyutlandığını ve hareket edebildiğini belirtmeden geçmeyelim.

[post_ads]

Pokemon Go ve çok yakında piyasaya çıkacak olan Harry Potter oyunları sayesinde çok daha geniş bir kitleye ulaşacak olan "artırılmış gerçeklik" teknolojisi zamanla telefon veya tablet ekranlarına sığamayacak bir duruma gelecek. İşte bu durumu önceden fark eden bir teknoloji şirketi geliştirdikleri Magic Lep AR gözlüğü ile piyasayı ele geçirmek istiyor. Bir kontrol kumandası ve belinize takılan bir kemer üzerine yerleştirilmiş bataryaya sahip oln bu yüksek teknolojiye sahip oyuncak, yüzey, duvar ve çevrenizdeki diğer objeleri otomatik olarak algılayarak süper gerçekçi derinlik ve boyutlandırma yapabiliyor. Şimdilik sadece geliştiriciler için üretilen modeller bulunsa da çok yakın bir zamanda satın alabileceğiniz bir hele gelecek. Sakın videosunu izlemeden bu sayfadan ayrılmayın. Sakın!