Uzun zamandır protez organ ve dokular ile ilgili araştırmalar ve teknolojik gelişmelerin haberlerini görüyoruz. Son zamanlarda bu alanda yapılan çalışmaların robot teknolojisini de kullanarak çok ciddi ilerlemeler kaydettiğini söyleyebiliriz. Robotların boyun, kol ve bacaklarında kullanılan yumuşak ve esnek yapay dokular, şimdilerde daha karmaşık organların geliştirilmesinde kullanılmaya başlandı. Bunun sonucu olarak ise İsviçreli bilim adamları gerçeğine çok yakın bir yapay kalp geliştirmeyi başardılar.

Üretimi aşamasında üç boyutlu yazıcıların kullanıldığı bu yapay kalp, birleştirme işlemlerinin karmaşıklığından dolayı tek parça olarak basılmış. Bu şekilde hem görünüm hem de çalışma prensibi olarak gerçek bir insan kalbine çok benzediğini görüyoruz. Her ne kadar yapay kalbin odacıkları gerçek bir kalp odacığına göre farklı bir sistemle çalışsa da sonuç olarak insan kanının yoğunluğunda bir sıvıyı, insan vücudundaki basınç taklit edilerek oluşturulan bir dolaşım sistemine pompalamayı başarmış

Mevcut durumda yapay kalbin üretiminde kullanılan madde sadece birkaç bin atım yapabiliyor ve sonrasında parçalanıyor. Bu da normal bir insanın sadece yarım saatlik bir kan dolaşımını karşılıyor. Şimdilerde daha uzun süre kullanılabilecek ve daha doğal bir maddenin araştırmasına girişen araştırmacılar, yapay kalp naklinin çok kısa bir süre içerisinde hayata geçirileceğine inanıyor.

Ar-Ge ve üretim aşamasında görev alan mekanik mühendisi Anastasios Petrou"Elime yumuşak dokulu ve çalışan bir yapay kalp alacağım hiç aklıma gelmezdi." diyor. Bu söz üzerine, yapay organlar ile ilgili yapılan çalışmaların bünyesinde görev alanları bile şaşırtacak şekilde hızlı ilerlediğini söyleyebiliriz.

Eğer bu gibi konularla daha ciddi ve bilimsel olarak ilgileniyorsanız, yapay kalp ile ilgili yayımlanan makaleye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
[post_ads]