80’lerin sonu ve 90’larda çocuk olanların ya da çocuk kalmakta direnenlerin unutamayacağı efsane bir oyundur Tetris. Atarinin ya da bilgisayarın başında üst taraftan gelen farklı tipte şekilleri saatlerce bir inşaat ustası marifetiyle kusursuz bir şekilde dizerek rekor kırmaya az çalışmışlığı yoktur bu kuşağın. Rekor kırmak için yapılması gereken ise Tetris’in en önemli şekli olan uzun çubuğun yerleştirebileceği şekilde daha önce gelen şekilleri yerleştirmek ve uzun çubuk gelince de dört sırayı birden yıkarak teker teker yıkmaktan daha çok puan getiren oyun planını uygulamaktır. Tabii, uzun çubuk için her türlü ortamı hazırlamanıza rağmen istenilen zamanda gelmezse o zaman hapı yuttunuz demektir.

Tabii, rekor sevdası peşinde geçirilen saatler ve oyunun giderek artan popülaritesi bazı bilim adamlarının gözünden kaçmamış. Harvard Tıp Fakültesinde bilim adamları tarafından yapılan araştırmada; 3 gün boyunca, gün içinde uzun saatler boyunca tetris oynaması istenilen deneklerin, deney bittikten sonra rüyalarında gökten düşen tetris şekilleri gördükleri, hatta bazılarının ise uyanıkken bile bu şekilleri gördükleri ve dünyayı tetris blokları şeklinde gördükleri tespit edilmiş. Tetris Etkisi veya Tetris Sendromu olarak adlandırılan bu durum; belirli bir etkinliğe gereğinden fazla zaman ve çaba harcandığı zaman düşüncelerin, zihinde oluşturulan simgelerin veya rüyaların yoğunlaşılan aktiviteye göre modellenmesini tasvir etmek için o tarihten itibaren kullanılmaya başlanılmış.

İşte, adı tetris etkisinden esinlenerek konulmuş ve Dan Ackerman tarafından yazılan Tetris Etkisi; Dünyayı Hipnotize Eden Oyun (The Tetris Effect: The Game That Hypnotized The World), video oyun tarihinde gelmiş geçmiş en iyi hikayelerden birine sahip olan Tetris’in çarpıcı hikâyesini anlatıyor. Bu hikayede; eski, antika bilgisayarlar üzerinde çalışan, sıradan bir Rus programcısı tarafından Tetris’in 1984 yılında nasıl yapıldığını ve yapıldıktan sonra dünyayı kasıp kavurarak nasıl gelmiş geçmiş en karlı oyunlardan birisi olduğunu anlatılıyor. Ayrıca kitapta, Tetris’in ABD ve İngiltere’deki yatırımcıları, terapatik ve psikolojik etkileri, nasıl Nintendo’ya satıldığı ve Tetris ile ilgili ilginizi çekebilecek birçok konudan bahsedilmiş. Tetris’in hikayesini merak edenler, Amazon’dan yaklaşık 20 dolarlık bir ücret karşılığında kitabı alarak meraklarını giderebilirler. 

Satın almak istiyorsanız tıklayın.