30'larınızdasınız, arkadaşlarınız evliler ve yatırım planları yaparken siz hala sapsınız ve BİM'in perşembe indirimlerini takip ediyorsunuz. Bu böyle gitmez. 30'lar gelecek için doğru adımların atılması gereken bir zaman dilimi.

Soru şu: Bir adam nasıl doğru finansal planlama yapabilir? O zaman okuyun bunu fakirler.

1. Plansız Harcamaları Planlayın.


30'lu yaşlarda kazançla beraber yaşam standartlarında artış da olur. Daha iyi kıyafetler alınır, Güney Amerika'da sırt çantasıyla gezmek yerine Adriyatik'te yat kiralanır.  Bu fena birşey değil, eyvallah. Ama önce biraz biriktirin ve öncelikli konulara para ayırın. Bunun yolu da önceliklerin belirlenmesi. Tamam bu biraz sıkıcı bir şey, ama bunu basitleştirebilirsiniz. ADRİYATİK'TE YAT KİRALAMAK NEDİR AYRICA? Şişme botlar 50₺ falan, lütfen ya!

2. Harcama Alışkanlıklarınızı Değiştirin.


Biraz köşede para tutmak iyidir. Artık 20'lerde değiliz. Acil bir durum olduğunda para gerekebilir. HAYIR KAYINÇODAN BULMAK DOĞRU BİR METOD DEĞİL.

3. Kazanma Yollarını Artırın.


Bir stratejiniz olsun. Bu kişiden kişiye göre değişir. Ama, yeni bir iş bulmak mantıklı olabilir. Bunu patronunuzla konuşun, belki zam alırsınız. Yatırımlar bu noktada düşünülebilinir. HABERİNİZ OLSUN 2. AYAKTA TURBATURU TEK GEÇİN, EVİ SATIP BASTIM.

4. Geleceğini Planla.


Sıfırdan roket yap demiyoruz, ama biraz planlama şart. Eşiniz varsa bu konuyu konuşun. Emeklilikle ilgili planlar da bu aralar yapılmalı. ADMİN GİBİ NASIL OLSA HACCA GİDER GÜNAHLARI SİLDİRİRİM DİYORSANIZ PARA BİRİKTİRİN. Adminin pavyona 2 bin tl borcu var bu arada, yakalarlarsa sıkıntı büyük (haydar).

5. Risk Al.


İkinci bir işe şans verin. Haftasonunuzu buna ayırın. Bir noktada iyi kazanmaya başlayabilirsiniz. Ama her iş belli bir sermaye gerektirir. Risk bu noktada devreye girer. Risk almanız gereken iş alanınızı iyi planlayın.