John Hayward-Mayhew en üretken iOS geliştiricilerinden biri. 25 yaşındaki bu girişimci, son dört yılda App Store'a yüklediği 600 uygulama ile adeta tsunami etkisi yaratmayı başardı. Sonsuz koşucu Dangerous Caveman Bum Runner'dan tutunda bir diş doktorluğu oyunu olan Emergency Dentist Race'a kadar 1 milyon $'lık bir girişimden bahsediyoruz.

Bütün bunlar size pek şaşırtıcı gelmemiş olabilir. Bu tarz başarılı girişimleri pek çok kez duyduk diyebilirsiniz. Peki ya size Mayhew'ın hiç kod yazmayı bilmediğini söylesek? Sanırım bu başarının en şaşırtıcı yanı bu!

Fakat App Store'un en büyük zayıflıklarından birini kullanma avantajı ve Hollywood'un en sıradışı danışmanlarından birinden edindiği oyun planı ile tek kişilik bir oyun imparatorluğu yaratmayı başarmış.

App Store bir çok uygulama geliştiricisini pek kolay olmayan para kazanma işinde biraz fazlaca pompalıyor, umutlandırıyor. Milyonlarca uygulama, kullanıcıların dikkatini çekebilmek için rekabet ediyor fakat gerçek başarıyı yakalamak için azim ve yeteneğe ihtiyacınız var. Şansa ise zerre kadar güvenmeyin. Şansınızı kendiniz yaratmak zorundasınız.

Apple'ın yeni girişimcilere gerçek bir destek verdiğini söyleyebilmek zor.

"Apple'ın keşfetme sistemi pek iyi çalışmıyor aslında" diyor Mayhew ve ekliyor "Şu an yaptığım iş modelini yaratma sebebim de bu oldu, 600 uygulamayı store'a sürerek sadece bir uygulama ile büyük hit yakalama mücadelesini bıraktım. Çünkü bu işin ne kadar zor ve şansının düşük olduğu konusunda gerçekçiydim."

California State University'de basketbol takımının oyuncusu olan Mayhew uygulama geliştirme işine 2011 yılında başlamış.
Öğrenilecek en kıymetli ders çok erken gelmiş, gerçek bir düşüş ile borç batağına sürüklenmiş. "Uygulama geliştiriciler hakkında bir çok hikaye okudum ve daha hazırlayacağım ilk uygulama ile milyon dolarlar kazanacağımı düşünüyordum, çünkü olan bu değil mi?" -Gülüyor- 

Ama o zamanlarda bu duyguya kapılmak o kadar da komik değildi. Çünkü kendi başına uygulama yazmayı bile bilmiyordu. Bir uygulama yazıcı işe alarak yazdığı detaylı senaryo ile ilk oyununu hazırlattı. iOS'a yoğunlaşmıştı çünkü Android dünyasına girerek sayısız cihaza uyumlu olması gereken bir alt yapı ile uğraşmak istemiyordu.

"Kredi kartlarımda oldukça açıldığımı fark ettim ve kendimi $15.000 borcun içinde buldum. Sonra uygulama ortaya çıktı ve sadece birkaç bin dolar getirisi oldu. Biraz etrafta dolaşarak yatırımımı kurtarabilmeyi umut ediyordum."

Bir Oyunun Görsellerini Değiştirmenin Birden Fazla Yolu Var

Mayhew havlu atabilirdi fakat bunun yerine daha iyi bir fikirle yoluna devam etti. "Oyunun kaynak kodu aslında harikaydı fakat kimse satın almıyordu. Bende oyunun görsellerini değiştirerek (re-skinning) aynı temele dayanan 10 farklı oyunu App Store'a yükledim. Para kazanmaya başladığım an bu andı işte."

"Re-skinning" aynı oyunun temellerini değiştirmeden sadece görselleri ile işlem yaparak farklı bir oyun gibi gözükmesini sağlamak anlamına geliyor. Mesela Mario karakteri ile sonsuz koşu tarzında hazırlanan bir oyun birkaç basit değişiklik ve yeni grafikler ile bir BMX yarışı oyununa çevirilebiliyor. 

Bugünlerde Mayhew'ın Toochill geliştirici firmasının iş modeli re-skinning olarak şekillenmiş. Bu strateji çabucak değişik oyunlar yaratma ve bu yeni oyunları inanılmaz hızlı bir şekilde store'a koyma konusunda ona yardımcı oluyor. "Bir kaç yıl önce diş doktoru oyunlarının kısa süreli bir popülaritesi oluştu, bende daha önce ürettiğimiz oyunlardan birini hemen bir dişçi oyununa çevirdim ve pazara sundum. Bize gerçekten iyi miktarda para kazandırdı."

Mayhew'ın uyguladığı bu taktiği, 1950'lerde B-movie firmasının yapımcısı Roger Corman'de uyguladı. Aynı yönetmen, aynı oyuncular ve aynı ekip ile ucuz ve çabuk üretilen bir çok film yaparak güzel bir izleyici kitlesi yarattı. Büyük film şirketlerinin uzun sürede üretebildiği "daha iyi ve kaliteli" filmler için harcadığı zaman içerisinde, Roger birçok ucuz film yaparak sürümden kazanıyordu. Aynı yöntemin zamanında Türk sinemasında da uygulandığını söyleyebiliriz. Özellikle erotizmin tavan yaptığı yıllarda. Bazı yönlerden Mayhew için App Store'un Roger Corman'i diyebiliriz.

"Sevdiğim bir işi yaparak buradan para kazanmak harika!" diyor Mayhew. Her ne kadar uygulama içi satışlar ile para kazanmayı hedeflemiş olsalar da, bu günlerde ücretsiz oyunlar yaparak, reklam gösteriminden gelir elde etme yöntemine de el atmışlar.

Hepsi birbirinin neredeyse aynı olan ve çok seyrek güncelleme yapılan onlarca oyunun şirketine zarar verebileceği söylendiğinde "Benim düşüncem, eğer ben yapmazsam bir başkası bunu yapacak." cevabını veriyor.

App Store'un Roger Corman'ından Alınacak Dersler

Peki Hayward-Mayhew'ın yolundan ilerlemek isteyenler için ne dersler çıkarılabilir? "Öncelik olarak nelerin popüler olduğunu dikkatlice takip edin." diyor. "Uygulamayı hazırlamaya başladığınızda popüler olan bir konu, siz uygulamayı tamamladığınızda popülerliğini kaybetmiş olabilir."

İkinci husus, eğer bir kod yazıcı -coder- işe alırsanız, ilk anlaşmanızı ne kadar ödeyeceğiniz konusunda yapın. "Şunu öğrendim ki, asla saatlik ödeme yapmayın, mümkünse aylık ödeme ve çalışma saatleri konusunda bir anlaşma yapın. Bağımsız kod yazıcılar başınıza bela olabilir, muhatabınız mümkün mertebe bir firma olsun."

Mayhew bir uygulamanın kaça mal olacağı konusunda kesin bir açıklaması yok fakat en az $300 ve en fazla on binlerce dolar harcadığını biliyoruz. "Bu işe ilk kez adım atacaklar için $2000'dan fazla yatırım yapmalarını önermem, çünkü daha ne ile karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz."

Üçüncü husus ise pazara odaklanma. "İnsanların bir uygulamayı yapmak için harcadıkları süreyi, etiketleme ve ekran görüntüsü alma aşamasında harcamadıkları hususu beni gerçekten çok şaşırtıyor. Ben şahsen, App Store dışında hiç bir şeye odaklanmıyorum. Bütün çabamı uygulamamı App Store'da ilgi çekici bir şekilde sunabilmeye harcıyorum. Yaptığım bütün uygulamalar bir günde binlerce tıklanma alıyor fakat yetenek bu tıkları download'a çevirebilmekte."


Röportaj: CultOfMac