Çektiği selfieleri online ortamlarda paylaşan erkeklerin psikopat eğilimler göstermeye daha meyilli olduğu ortaya çıktı. Uzun bir araştırma sonucunda, uzmanlar selfie çekimi ve belirli kişisel özellikler arasında ki ilişkiyi ortaya çıkardılar.

Ohio State University iletişim profesörü Jesse Fox tarafından yürütülen bu araştırma projesi ile ortaya çıkan bir başka gerçek ise, selfielerini paylaşmadan önce çeşitli programlar veya uygulamalar ile düzenleyen erkeklerin narsizm (kendine hayran olma) ve kendini ilahlaştırma konularında daha yüksek eğilimleri olduğuydu.

"Selfielerini paylaşan hatta paylaşmadan önce bunları düzenleyerek daha iyi görünmesini sağlayan erkeklerin daha narsist olarak değerlendirilmesi bizim için bir sürpriz olmadı ama bu ilk kez bir bilimsel çalışma ile doğrulandı. Daha ilginç olanı ise bu tiplerin anti-sosyallik, psikopatlık ve ilahlaşma konularında daha yüksek puanlar elde etmeleri." diyor Fox.

Personality and Individual Differences adı altında yayınlanan bu araştırma 18 ve 40 yaş aralığında 800 erkeğin sosyal medya paylaşım alışkanlıkları incelenerek yapılmış. Aynı zamanda bu deneklere anti-sosyal davranışlar ve kendini ilahlaştırma konularında bazı sorular da sorulmuş.

Narsizm, kendi içinizde güvensizlikler yaşarken, kendinizin diğerlerinden daha akıllı, daha çekici ve daha zeki olduğunuza inanmanız anlamına geliyor.Psikopatlık karşı tarafla empati kuramama ve düşüncesizce hareket etmeyi ifade ediyor.


Bu sonuçlar bütün selfie paylaşan erkeklerin narsist ve psikopat olduğu anlamına gelmiyor fakat bu tiplerin diğerlerine nazaran bu rahatsızlıklara daha meyilli olduğu ortada.

Fox, online fotoğraf paylaşımının giderek kısır bir döngüye girebileceğini, paylaştığı fotoğraflara olumlu ve olumsuz bir çok yorum alan erkeklerin daha fazla paylaşım yapma hissiyatına kapılabileceğini belirtiyor.

Kadınlar için de tehlike var!


Bu durum sadece erkekler için geçerli değil. Araştırma ekibi başkanı Profesör Jesse Fox:

“Selfie kadınlarda da yeme bozukluğu ve depresyon gibi problemlere yol açıyor. Sosyal medyada paylaşımı arttıkça kadınlar için daha büyük sorunlara yol açabiliyor” dedi.

[post_ads]