iOS 8 yayınlandı ve bir çok kullanıcı çoktan uyumlu Apple ürünü cihazlarına indirip kullanmaya başladı bile. iOS 7 geldiğinde beraberinde görsel olarak bir çok yenilikle karşımıza çıkmıştı. Kullanıcılar iOS 7'yi yüklediklerinde "Merhaba" diyen ekran görüntüsünden sonra bambaşka bir tasarım, bambaşka bir akıllı telefon sahibi olmuş gibi hissettirmişti. 

Peki iOS 8 aynı etkiyi yaratabildi mi? Kesinlikle hayır. Aslında birçok yenilik getirmesine rağmen bu yeni işletim sistemi, gelişen durumlar konusunda pek bilgisi olmayanlarda hayal kırıklığı bile yaratmış olabilir. Şimdi bu Apple severler için ve Apple ürünlerinden almayı düşünenler için gelin iOS 8'in en öne çıkan 10 önemli özelliğini inceleyelim.

1. MESAJLAŞMA (Messages, iMessage)



  iOS 8 ile değişen yeni mesajlaşma sistemi çoktandır sahip olduğumuz ve sıkça kullandığımız mesajlaşma uygulamalarına benzer ve ötesinde özellikler kazandı. Bunlardan başlıcalarına değinmek gerekirse;
  • Birden fazla Apple ürününe sahip iseniz herhangi bir cihazınızda başlattığınız mesajlaşma faaliyetinizi, o cihazı bırakıp diğer cihazı aldığınızda kaldığınız yerden devam ettirebilirsiniz.
  • Ufacık bir dokunuşla sesli ve görüntülü mesaj gönderebilirsiniz.
  • iMessage ile başlattığınız grup görüşmelerini terk edebilir, dilerseniz görüşmeyi terk etmeden yeni gelen mesajlar için uyarı sesi almayı engelleyebilirsiniz.
  • Kullanımı pek de hoş olmayan "Arkadaş Bul" uygulamasına ihtiyaç duymadan, arkadaşınızdan konumunu mesajla göndermesini isteyebilirsiniz.
  • Çoklu fotoğraf göndermek istediğinizde bunu tek tek değil bir kerede yapabilirsiniz.
      Gördüğünüz gibi mesajlaşma konusunda sınıf atlandığını anlıyoruz. Lakin bahsi geçen bütün özellikler yazının başında da belirttiğim gibi kullandığımız diğer uygulamalarda mevcuttu. (What's App)

2. FOTOĞRAFLAR (Photos)



    Apple'ın "Fotoğraflar" uygulaması iOS 8 ile beraber geliştirilenler arasında. Bakalım neler varmış?
  • Yeni arama sistemi ile beraber fotoğraflarınız arasından istediğinizi albüm adı, tarih, zaman, konum gibi başlıklarla bulabiliyorsunuz. Mesela özellikle belli bir konumda belli bir tarih aralığında çektiğiniz fotoğrafları listeleyebiliyorsunuz.
  • Fotoğraf çekerken, video, kare, panorama, foto gibi seçeneklerin yanına "hızlı çekim" modunun da eklendiğini görüyoruz.
  • Fotoğraflarınıza yapacağınız dokunuşlarda artık daha fazla profesyonel detay var. Bazıları için bu ayarlar kafa karıştırıcı olabilir. O zaman bırakın cihazınızın fotoğraf sihirbazı bunu sizin için yapsın.
  • Birden fazla Apple ürününe sahip olanlar iOS 8 ile beraber artık tek bir fotoğraf albümüne sahip olacaklar. Yani hangi cihazınızı elinize alırsanız alın bütün cihazlarınız ile çektiğiniz fotoğraflara ulaşabileceksiniz. Tabi bu bazı evli çiftler için problem olabilir. Eğer evde 2 iPhone ve 1 iPad var ise ortada kalan cihazı kimin sahipleneceği konusunda tartışmalar çıkabilir. (Beyler sakın direnmeyin, ben direnmedim, mutluyum)

3. HIZLI YAZMA (Quick Type)




    iOS 8 hızlı yazı, mesaj, mail yazma konusunda da kendisini geliştirmiş ve kullanıcılarına çok daha keyifli bir tecrübe yaşatıyor. Yerleşik olarak gelen klavye ile beraber cihazınız yazma stilinizi, çoğunlukla kullandığınız kelimeleri öğreniyor ve size yardımcı oluyor. Böylelikle çok daha hızlı ve doğru bir şekilde yazınızı tamamlayabiliyorsunuz.

4. KLAVYE (Keyboard)


iOS 8'de kullanabileceğiniz klavyelerden biri. TouchPal

  Yazı konusunda iOS 8'in ile gelen bir diğer yenili ise uygulama geliştiricilerin artık kendi klavyelerini tasarlayıp kullanıma sunabilecek olması. Şu an halen bu klavyeleri eklemek ve kaldırmak o kadar kolay değil. Apple klavye ayarlarını biraz derinlere gömmüş. Fakat bu da bir yönden faydalı, şimdiye kadar uygulanmayan bu yenilik, acami kullanıcıların başını ağrıtmasın ve istekleri dışında başka bir klavye kullanmak zorunda kalmasınlar düşüncesiyle yapılmış olabilir. Bu iOS 8 yeniliği ile beraber App Store'a gelen kullanışlı kalvyeler de başka bir yazımızın konusu olacak. O yüzden takibe devam.

5. SAĞLIK (Health)



    Apple'ın yeni Health (Sağlık) uygulamsı bu konuda daha önce geliştirilmiş uygulamalar arasında yerini aldı. iPhone 5s'de bulunan M7 ve iPhone 6 ve 6 Plus'da bulunan M8 yardımcı işlemciler sayesinde batarya ömrünü fazla etkilemeden hareketliliğinizi takip ederek size uyarılarda bulunuyor. Kendi belirlediğiniz hedeflere ulaşma konusunda verdiği destek ise göz ardı edilemez. Bir çok ürünle uyumlu olarak çalışacağı söylenen bu uygulama en iyi vuruşunu ise Apple Watch'un piyasaya çıkmasından sonra yapacak. Mükemmel uyumluluk ile çalışacak olan bu ürünler gündelik vazgeçilmezlerimiz arasına girebilir. Ne de olsa bu son yıllarda spor ve sağlık biraz daha önem kazanmaya başladı.

6. AİLE PAYLAŞIMI (Family Sharing)



    Apple en sonunda aynı evde yaşayan aile ferlerinin aynı albümü veya uygulamayı her bir aile ferdi için satın almasının mantıklı olmadığını anladı ve bir tek iTunes hesabına bağlı olarak bütün satın alınanları ailenin ortak kullanımına açtı. Çocuklar için oluşturacağınız "Alırken Sor" özelliği ile çocukların hunharca harcama yapmasının önüne geçebilirsiniz. Yani çocuklarınızdan biri ücretli bir oyun satın almak istediğinde, bu özelliği aktif etmenizle beraber sizin onayınız olmadan oyunu almayı başaramayacaklar.

7. iCloud Drive



   Artık iCloud sadece görünmeyen ve anlaşılmayan bir saklama yeri olmaktan çıkıyor. iOS 8 ile beraber daha kullanışlı bir hal alan iCloud'u iOS, Mac, Windows ve web sayfası icloud.com'da kullanabilir, herhangi birinde açtığınız doküman üzerinde yaptığınız değişikliklere diğer platformda devam edebilirsiniz. Henüz Android sistemler için bir düzenleme yapılmış değil, fakat hayat sürprizlerle dolu, bir gün karşımıza çıkıverir.

8. DEVAMLILIK (Continuity)



  Yazımızın ilk maddesinde mesajlaşma konusuna değinirken bahsetmiştik aslında. Bir cihazda başladığınız yazışmayı diğer cihazı elinize aldığınızda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz diye. Bu "devamlılık" mevzusu bu kadar sığ ve sade değil tabi. Birçok farklı uygulama ve çalışmalarınızı dilediğiniz uyumlu cihazınızdan devam edecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Mesela evde, çalışma masanızda Mac bilgisayarınızda başladığınız bir raporu, birden evden çıkmanız gerektiğinde iPhone'nunuz üzerinden devam edecek şekilde yarlayabilir, hiç bir işinizi yarım bırakmadan gönül rahatlığı ile hareket edebilirsiniz.

9. SPOTLİGHT



     Yeni spotlight araması artık sadece telefonunuzda kayıtlı olan kişiler ve uygulamalar arasında değil, web sayfalarında ve wikipedia'da arama yapabilecek şekilde tasarlanmış. Bu da basitçe bir çok yerde aradığınızı bulmanızı sağlayacaktır.

10. BİLDİRİMLER (Notifications)



      iPhone'nunuz kilitliyken gelen bir mesaj, What's App uyarısı vb. gibi bildirimleri cevaplamak zorunda kaldıysanız demek istediğimi anlayacaksınız. Önce telefonun kilidi açılır, sonra ilgili uygulamaya gidilir ve cevap yazılır. Ama artık işler daha kolay. iOS 8 ile birlikte telefonunuza gelen bildirimleri bildirim merkezinden ayrılmadan ve telefonunuzun kilidini açmak zorunda kalmadan cevaplayabilir. Üçüncü parti uygulamalara da bu hakkı tanıyan iOS 8, facebook beğenme, paylaşma gibi butonların bile bildirim merkezine gelmesini tetikleyecek. Ne de olsa bütün bu gelişmelerin çıkış noktası "daha tembel nasıl yaşarız" değil mi?