Size ilginç konu ve ürünleri nerede bulabiliriz araştırmasını yaparken Indiegogo'da (Bağış ve yatırımcı çekme sitesi) bu büyük kırmızı düğmeye rastladık.

Aslında kendinize her yerden, hatta mahallenizdeki elektrikçi Samet abiden bile kırmızı bir düğme satın alabilirsiniz. Tabi bu düğme ile odanızın ışığını açıp kapatmaktan öteye geçemezsiniz.

Ama Bttn başka bir kırmızı düğme. Aslında dört renkte satın alabilir hatta aldıktan sonra istediğiniz renge boyayabilir, üzerine çıkartmalar yapıştırabilir, ihtiyacınıza göre kişiselleştirebilirsiniz.

Finlandiya'nın Helsinki'sinde ortaya çıkan bu büyük sempatik düğmenin altında yatan fikir,


Wi-Fi ile veya 3G aboneliği olan bir sim kart vasıtasıyla internete bağlanmak ve daha sonra "my bt.tn"ye giriş yaparak birçok farklı görev için konfigüre etmekten ibaret.  

Mesela, düğmeye basıldığında daha önceden ayarladığınız kişi veya kişilere yine daha önceden hazırladığınız bir SMS'in gönderilmesini sağlayabilir, pizzacıdan pizza sipariş ettirebilir, kapınızın önüne bir taksi çağırabilirsiniz. 

Bttn aynı zamanda internete bağlı olan OpenHome ve SmartThings ev eşyaları ile iletişime geçebilir. Yani düğmeye bastığınızda kahve makinesini çalıştırmasını, müzik çalarınızın açılmasını, oda ışıklarınızın yanmasını, termosifonun suyu ısıtmasını yapacak şekilde programlayabilirsiniz. Böylece yataktan kalktığınızda işe gidene kadar kullanacağınız bütün ev aletlerini bir düğme ile aktif etmiş olursunuz. 

Bütün bunlara ek olarak, düğmenizi değişik hizmetler arasında sebep-sonuç ilişkisi yaratabilmenizi sağlayan iki web otomasyon servisi IFTTT ve Zapier ile entegre edebilirsiniz. Örnek olarak, IFTTT'ye youtube'de favorilerinize eklediğiniz herhangi bir videoyu size mail olarak atmasını isteyebilirsiniz. Yani biraz yaratıcılıkla Bttn düğmenizi bilgisayarınızla yapabileceğiniz birçok çeşitli görevi yapmaya programlayabilirsiniz.

Şu an İndiegogo'da bulunan kampanya sayfası aracılığıyla projeye 99$ bağış yaparak bir adet kırmızı, mavi, yeşil veya sarı renkte bttn düğmesine sahip olabilirsiniz. Dağıtımların Aralık 2014 tarihinde başlayacağı söyleniyor. 4 adet kalem pil ile çalışan düğmeyi dilerseniz USB kablosu bağlayarak kullanabilirsiniz. Biraz pinti olan üreticiler ürün kutusuna ne pil ne de USB kablo koymamışlar haberiniz olsun. 50.000$ toplamak gibi bir hedefleri olan bttn ekibi şu ana kadar 20.000$ toplamayı başarmışlar. Bir ay kadar süreleri kalsa da başarılı bir kampanya yürüttükleri kesin.  

İyi düşünülmüş ve birçok farklı kullanım fikri veren kampanya videosunu izlemeden geçmeyin.

Kampanyayı incelemek isteseniz; indiegogo.com/projects/bttn