1971'de Ford'un yarış departmanı, yüksek performanslı, markanın ikonik GT40'ından alınan ve ortaya monte edilmiş Le Mans'a özgü motorla bir “SuperVan” inşa etmekle görevlendirildi. Bu Transit Mk.1 oldu. Daha sonra bu projeyi fiberglas gövdeli, monokok çerçeveli, C100 yarış arabasının 590 beygirlik Cosworth V8'ini kullanan Transit Mk.2 izledi. Ardından bir Mk. 3, 650 beygirlik Cosworth HB Formula 1 motoru ile karşımıza çıktı. 1994'te üçüncü nesil SuperVan'ın piyasaya sürülmesinin üzerinden neredeyse otuz yıl geçmesine rağmen, Ford Pro Electric SuperVan olarak adlandırılan yüksek performanslı çekiciye, modernize edilmiş, tam elektrikli bir görünüm sunmak için projeye geri dönüldü.

Ford'un yeni piyasaya sürülen ve Avrupa'nın en çok satan transit minibüsünün ilk tamamen elektrikli versiyonu olan E-Transit Custom'ına dayanan bu alışılmışın dışında araç, motor sporlarına özel bir şasi etrafında inşa edilmiş. Ford'un önceki üç SuperVan yapısında kullanılan benzinle çalışan bir motorlar yerine, neredeyse 2.000hp güç üreten dört adet elektrik motoru tercih edilmiş. Bu dört elektrik motoru, ağırlık merkezini ve ağırlık dağılımını optimize etmek için minibüsün tabanına monte edilmiş, sıvı soğutmalı ve 50 kWh kapasiteli batarya paketinden besleniyor. Sadece 45 dakika içinde tam olarak şarj olabilen Ford Pro Electric SuperVan, 0-100 hızlanmasını 2 saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleştirebiliyor.

Bu en yeni SuperVan'ın gövde ve aero kiti Ford Performance ve Avusturyalı STARD işbirliği ile bir dizi son teknoloji kompozitin kullanımından yararlanılarak geliştirilmiş. Keskin bir ön ayırıcı, yan etekler, genişletilmiş tekerlek kemerleri, büyük bir arka difüzör, bir dizi yerleşik kamera, gelişmiş bir çekiş kontrol sistemi, kalkış kontrolü ve üç aşamalı rejeneratif frenleme sayılabilecek özellikler arasında bulunuyor.

SuperVan'ın içi büyük ölçüde boşaltılarak ve FIA'ya özel bir takla kafesi, yarış koltukları ve sürücünün özel sürüş modlarından (Road, Track, Drift, Drag, Rally) birini seçebilmesine olanak tanıyan bir SYNC touchscreen 2 eklenmiş.

Ford Pro Electric SuperVan'ın halka ilk sunumunun Goodwood Hız Festivali'nde yapılması planlanıyor. 2000 beygirlik bu elektrikli canavarı, meşhur 1.5 mil ve dokuz virajlı tepede, Le Mans yarışçısı ve Goodwood tur rekortmeni Romain Dumas kullanacak. Daha fazla bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.