Toyota'yı diğer büyük otomobil üreticilerinden ayıran önemli bir faktör, şirketin başkanı Akio Toyoda'dır. Usta bir sürücü olarak tanınan Toyoda, Nürburgring 24 Saat'te kişisel olarak bir LFA'yı zafere götüren ve Gazoo Racing'in yaratılmasında önemli bir rol oynayan motor sporları tutkunudur. Daha da önemlisi, Toyoda, şirketinin yarış bölümlerine muazzam kaynaklar akıttı, bu da Gazoo'nun 24 Saatlik Le Mans'ın son dört koşusunu kazanmasına ve aynı zamanda son dört WRC takımlar şampiyonasında birinci veya ikinci sırayı kapmasına neden oldu. En son Dakar Rallisi zaferinden bahsetmiyoruz bile.

Yarış alanındaki bu çabalar sadece şirketin itibarını veya imajını güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda Toyota'nın motor sporlarından aldığı dersleri üretim modellerine uygulamasına da izin verdi. Firmanın yarış deneyiminden yararlanarak geliştirilen en son Toyota modeli ise yeni GR Corolla oldu. Yüksek performanslı Gazoo Racing'in özel bir varyantı olan GR Corolla, Toyota'nın yol ve ralli yarış deneyiminden gelen özelliklerle dolu. Bunlar; ön MacPherson payandaları ve arkada çift salıncaklı kurulum, GR-FOUR Dört Tekerlekten Çekiş, 18” 15 kollu döküm jantlar, Pist ayarı dahil çoklu sürüş modları, üçlü susturucu içeren spor ayarlı bir süspansiyon paketi, egzoz kurulumu, yeni bir ön ızgara, bir arka difüzör, işlevsel bir ön tampon hava girişi, kaputta şişkin hava çıkışlarından oluşan palet ayarlı bir aero kiti ve GR Corolla'nın daha geniş duruşuna uyum sağlamak için genişletilmiş çamurluklar olarak sıralanabilir.

Yalnızca altı vitesli manuel şanzımanla sunulan GR özellikli bu otomobil, turboşarjlı ve ara soğutmalı 1,6 litrelik sıralı üç G16E-GTS motordan güç alıyor ve bu da 300 hp ve 370Nm tork sağlıyor. Aracın iç mekanında ise; TFT ekranla desteklenen benzersiz bir gösterge paneli, kısa stroklu vites kolu, geleneksel elle çalıştırılan e-fren, GR deri kaplı direksiyon ve özel spor koltuklar gibi GR'ye özgü çok sayıda göze çarpıyor.

2023 Toyota GR Corolla'nın bu sonbaharda piyasaya sürülmesi planlanıyor ve fiyat bilgisi henüz açıklanmasa da, bu yeni otomobilin, Honda'nın Civic Type R veya VW'nin Golf GTi'sine benzer bir fiyat etiketine sahip olmasını bekliyoruz. 2023 Toyota GR Corolla hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.