Konsept olarak basit olsa da, yarış arabaları, otomotiv ustalığını ve yaratıcılığını zirveye taşır. Olabilecekleri en hafif, en verimli ve en güçlü makineler olacak şekilde milimetrik olarak tasarlanırlar. Yakın zamana kadar sürdürülebilirlik yarış alanlarında pek önemsenen bir durum değildi. Çünkü yarışı kazandıran faktör karbon ayak izi değeriniz olmuyordu. Bununla birlikte, otomotiv paradigma değişiminin her şeyi elektrikli yönde dürtmesiyle birlikte, yarış alanında faaliyet gösteren otomobil üreticileri artık tamamen elektrikli olan güçlü yarışçılar yaratmaya çalışıyor. Bu yeni yönün parlak bir örneği, Nissan'ın yeni duyurulan Ariya Single Seater Concept olarak karşımıza çıkıyor.

Ariya Single Seater Concept, Nissan'ın tamamen elektrikli güç aktarım mekanizmasının özel üretim tek kişilik bir yarış arabası şasisine nasıl entegre edilebileceğini göstermek için tasarlanmış. Nissan'ın marka ve bağlılıktan sorumlu küresel pazarlama bölümü Genel Müdürü Juan Manuel Hoyos'a göre Nissan, Ariya'nın motor sporlarından ilham alan bir pakette güç aktarma organlarının yüksek performans potansiyelini kanıtlamayı hedefliyor. Bu aynı zamanda Nissan'ın gelecekteki teknolojik çabaları için bir şablon görevi de görüyor. Hoyos ayrıca, Ariya Single Seater Concept'in tamamen elektrikli bir güç aktarma organı, çift motor ve devrim niteliğindeki dört tekerlekten çekiş sistemi ile tek koltuklu yarış şasisinin kombinasyonunu ortaya koyacağını da belirtti. Bütün bu gelişmeler, Ariya Single Seater Concept'in oluşumunda büyük rol oynayan ve aynı zamanda devam eden EV araştırma ve geliştirmelerinin bir uzantısı olarak hizmet eden ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası'na Nissan'ın katılımından kaynaklanıyor.

Hem isim hem de tasarım olarak Ariya Single Seater Concept'in Ariya crossover SUV'dan ilham aldığı açık, ancak bu yarışçının "Zamansız Japon Fütürizmi" tasarım felsefesini temel aldığı da net bir şekilde görülebiliyor. Ariya Single Seater Concept'in ön kısmı, Nissan'ın mevcut serisinde bulunana benzer bir elektrikli ve aydınlatmalı “V” hareket tasarımı motifine sahip; ancak kenarları karbon fiber ile kaplanmış ve orijinal Ariya'nın tasarımının akışkanlığını büyük ölçüde abartmış. Üretime geçip geçmeyeceği konusunda bilgi verilmeyen Nissan Ariya Single Seater Concept ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.