Koronavirüs (COVID-19) salgınının bütün dünyayı etkisi altına aldığı şu günlerde, ailenizle birlikte karantina koşullarını en güvenli seviyeye çıkarmak amacıyla bir ada sahibi olmak birçok ünlü isim için avantaj haline gelmiş gibi görünüyor. Şimdi sizinle paylaşacağımız bu harika mimari de böyle bir duruma harika bir çözüm olabilecek türden.

Finlandiyalı iki tasarımcı, Aleksi Hautamaki ve Milla Selkimak, iki yıl önce, Finladiya'da bulunan Archipelago National Park'ına kıyısında, yaklaşık 20 dönümlük bir alana sahip güzel bir ada satın almışlar. Tabi bu attıkları ilk adım. İşin içinde iki tasarımcı olunca, ada sahibi olmanın da anlamı değişiyor. Satın alımı gerçekleştirdikleri tarihten itibaren başlayarak, kendi kendine yetebilen bu harika evi inşa etmeye başlamışlar ve sonucunda ortaya çıkan yaşam alanı kendilerini bile şaşırtmayı başarmış. 

Sauna, misafir odası, çalışma odası gibi her türlü ihtiyaca yönelik alanları ile insana iç çektiren bu evin adı Project O. İsimdeki "O" İsveçce'de "ada" anlamına geliyor. İki ayrı bölümü bulunana evin, ana bölümün ortasında yine bir açık alan var, bu sayede yaşam alanı ile yatak odaları ve banyoların arasına bir bölme yerleştirilmek istenmiş. Evin diğer bölümünde ise çalışma odası ve sauna bulunuyor. Kendi kendine yetebilen bu evin ana enerji kaynağı güneş. Çatısına monte edilmiş olan güneş enerjisi panelleri ile elektrik ihtiyacı karşılanırken, deniz suyunun arıtılması ile evde ihtiyaç duyulan bütün temizlik suyu ve içme suyu ihtiyacı karşılanabiliyor. Musluklardan akan ve zemin ısıtmasını sağlayan sıcak su ise sauna sobasından sağlanıyor.