Dünyaca ünlü otomobil firmaları son yıllarda otonom özellikli araçlarının konseptlerini görücüye çıkarma konusunda yarış içindeler. Aslında bu şu anlama geliyor: Otonom özellikli araçların yollarda yerini alması çok uzak bir gelecek değil! Toyota’nın e-Palette adını verdiği yeni ulaşım/nakliye platformu ise yakın gelecekte gerçeğe dönüşmesi yüksek ihtimal olan otonom özellikli konsept araçlardan.

Toyota e-Palette’yi sadece ulaşım veya nakliye aracı düşünmek yanlış olur. Toyota’nın aklında e-Palette’yi farklı amaçlar için hizmet eden bir mobil platform olarak kullanmak var. Mesela gündüz vakti bir taksi görevi icra ederken günün kalan kısmında bir kargo aracına dönüşmesi gibi.

Bir belediye otobüsünden veya mobil bir pizza dükkanından tutun da gelecekte ortaya çıkabilecek her türlü iş imkânına uygun bir platform olarak kullanılması düşünülen e-Palette kutu şeklinde bir tasarıma sahip. E-Palette’nin bu tasarımı bir taraftan güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlarken diğer taraftan da içerisine birçok insan ve malzemenin kolaylıkla sığmasını sağlıyor.
[post_ads]
4 metre ile 7 metre arasında olmak üzere 3 farklı uzunlukta üretilecek olan e-Palette’nin 4 metrelik versiyonu dört tekerleğe, diğer versiyonları ise sekiz tekerleğe sahip olacak. Tabii her birinin de kullanılış amacı farklı olacak.

Tamamen elektrikli olacak otonom özellikli e-Palette’nin üretimi ve tasarımı için Toyota’nın Amazon, Mazda, Pizza Hut, Didi, Uber gibi dünya devleri ile iş birliği içinde olduğunu belirtmeden geçmeyelim. E bu kadar dünya devinin bir araya geldiğini düşünecek olursak Toyota’nın “e-Palette”sinin yakın zamanda ortaya çıkması içten bile değil! (Toyota 2020’nin ilk yıllarında bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.)

Toyota’nın yakın gelecekte ulaşım/nakliye ve diğer servis konularında her şeyi alt üst etmesi beklenen mobil platformu e-Palette hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.