Geçen hafta ünlü otomobil üreticisi BMW, Vision E^3 Way isimli yeni bir projenin tanıtımını yaptı. Firmanın Çin'de bulunan Group Technology Office'inde geliştirilen Vision E^3 Way, sıfır emisyonlu ve iki tekerli bütün araçların kullanabilmesi için bir otoban projesine verilen isim.

Birkaç seri yükseltilmiş otobanın farklı trafik bağlantı noktalarına uyarlanması ile hayata geçirilmesi planlanan Vision E^3 Way, elektrikli motosiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli scooter veya normal bisiklet sürücülerinin, yoğun trafik akışının yaşandığı bölgelerde kendileri için özel olarak hazırlanan otobanları kullanabilmesi ve böylelikle hem trafik akışının hızlandırılması hem de bu sürücülerin egzoz dumanına maruz kalmadan daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri fikri üzerine geliştirilmiş. 

Yaklaşık 15km'lik parçalar halinde yapılması planlanan Vision E^3 Way'e emisyon oranı sıfırdan yüksek hiç bir araçla girilemeyecek. Bu temiz havalı ve güvenli otobana verilen Vision E^3 Way ismindeki E'ler Yükseltilmiş, Elektrik ve Verimlilik (Elevated, Electric ve Efficient) kelimelerinin İngilizcelerinin ilk harflerinden esinlenerek belirlenmiş. 

Çeşitli sistem simülasyonu programları ile test edilen bu sıfır emisyonlu konsept otoban çalışmasının trafik yoğunluğunu büyük ölçüde azalttığı ve kapasiteyi artırdığı tespit edilmiş. Güvenli sürüşün öncelikli olduğu bu özel yollarda elektrik motoru kullanmadan kas gücüyle ilerleyecek sürücüleri düşünerek hız limitinin 25 km/s olması konusunda fikir birliğine varılmış. Sıfır emisyonun bu yolları kullanmak için ön koşul olması, tüm yol boyunca üzeri kapalı bir parkurda ilerleyerek hava koşullarından etkilenmeme gibi bir şansı da beraberinde getirmiş. 
[post_ads]
Şimdi gelelim kötü habere. Vision E^3 Way şu an için sadece bir konsept çalışma. Yani henüz gerçeğe dönüşmesi için atılmış bir adım yok. Fakat bu konsept çalışmaların her zaman geleceği müjdelediğini biliyoruz. Yakın gelecekte olmasa da er ya da geç böyle bir çalışmanın gelişmiş bütün ülkelerde uygulamaya geçeceği kesin gibi. İki teker ve sıfır emisyonun önünde hiç kimse, hiç bir devlet, hiç bir kurum duramaz. BMW'nin yaptığı bu çalışmanın yakın gelecekte ona fayda sağlayacak bir girişim olmadığı kesin. Bu güne kadar ürettikleri büyük hacimli motorlara sahip araçlar ile hava kirliliğinin oluşmasına büyük katı sağlayan firmaların adeta günah çıkartır gibi çevreci projeler geliştirmesi hayıra alamet işler gibi görülebilir. Her ne kadar Vision E^3 Way, temiz hava ve rahat akan bir araç trafiği için mükemmel bir çözüm olmasa da umutlarımızı yükselten bir fütürist çalışma olarak TeknOlsun'da yerini aldı.