Müzikte pratik, Jiujitsuda eğitim. Ne isim verirseniz verin bir konuda yeteneği artırmanın yolu, yeterliliğe ulaşıncaya kadar çalışmak. Hatta, çoğu zaman ulaştıktan sonra da çalışmaya devam etmek. Eğer bir parçaya çalışıyorsanız, ve son çalışınızda hata yapmadıysanız bir kez daha çalmalısınız. Bilim adamları buna öte-öğrenme diyorlar. Nature Neuroscience dergisindeki bir araştırmanın sonucuna göre öte-öğrenme beynindeki kimyasallar üzerinde etkili.

Brown Üniversitesi'nden profesör Takeo Watanabe diyor ki:
"Beynin öğrenme bölgesi bir plastik gibidir, eğer bir yeteneği öğrendikten hemen sonra bırakırsanız o şekilde kalır."

Yani, eğer bir yeteneği öğrendikten sonra başka birşey öğrenirseniz, ilk öğrendiğinizin üzerine yazılır.



Bu etkiyi daha iyi anlamak için, araştırmacılar 2 deney grubunu görsel öğrenme testlerine maruz bıraktılar. 1. grup öğrendikten sonra çalışmayı bıraktı. Toplamda 8 pratik yaptılar. Ardından 30 dakikalık bir mola verildi. Moladan sonra benzer ama farklı bir konuda çalışmaya devam ettiler. Ertesi gün denek grubu teste sokuldu ve testte ikinci çalışılan konu hakkında sorular soruldu. 

2. denek grubu ise öte-öğrenmeye maruz bırakıldı. Yani, öğrendikten sonra da çalışmaya devam etti. Toplam 16 pratik yapıldı. Bir önceki grup gibi 30 dakikalık bir moladan sonra başka bir öğrenmeye tabi tutuldular ve ertesi gün teste sokuldular. Sonuçlar başarılıydı. Yani öğrendikten sonra da çalışmaya devam etmek öğrenme üzerinde olumlu etki ediyordu.

Ama başka bir nokta daha var. İkinci grup, ikinci görevde diğer gruba göre daha başarısız oldu. 

Araştırmacılar bu noktada MR makinesinden yararlanmaya karar verdiler. Denekler çalışma süreçlerinin her anında MR'a sokuldular. 

Sonuçlar şaşırtıcı. Az tekrar yapan grubun beyninde daha yüksek glutamat maddesine rastlandı. Glutamat, beyni daha fazla plastiğe benzeten, yani öğrenmeye daha meyilli hale getiren madde.

1. grupta ise, yani fazla tekrar yapanlarda ise GABA maddesine rastlandı. GABA, beyni daha durağan hale getiriyor.

Bunun anlamı ise şu, fazla tekrar yapıldığında beyinde başka birşey öğrenme yeteneği azalıyor. Yani bir öğretmenseniz, karmaşık bir konudan önceki basit bir konuyu çok tekrar etmekte yarar var, yani öte-öğrenmek daha iyi.

Ama karmaşık bir konu çalışıyorsanız, istenen seviyeye ulaştıysanız daha fazla tekrar etmenin yarardan çok zararı olabilir. Çünkü sonraki konuları öğrenmeniz daha zor hale geliyor.