Dronların en büyük zaaflarından birisi çarpmaya karşı hassas olmaları. Açık alanda rahatça uçurulan dronlar, ağaçlık/kayalık ya da kapalı alanlarda öyle kolay uçurulamıyor. İşte bu soruna bir çözüm getirmek ve kapalı/dar alanlarda uçabilen bir drone yapmak fikriyle yola çıkan Flyability firması Elios’u üretti.

Elios’un etrafı karbon fiber çubuklarla örülmüş bir çeşit zırhla kaplı. Bu sayede herhangi bir cisme çarpsa bile drone zarar görmüyor ve uçmaya devam ediyor. Ya da tam tersi; bir cisme çarptığında zarar vermiyor.

Dronu tutan parçanın dronla ve etrafındaki karbon fiber zırh ile iç içe geçmiş ve birbirine ikişer noktadan bağlanmış yapısı sayesinde en içte kalan dronun dıştaki hareketlerden etkilenmeden sabit kalması sağlanmış.

Dronun üzerinde full HD bir normal kamera ve bir termal kamera ile led aydınlatmalar mevcut.

Elios özellikle endüstriyel inşa faaliyetlerinde, kapalı ve dar alanlarda yapılan keşif, arıza tespiti vs. işlerde, girilmesi tehlikeli yerlerde etkin bir şekilde kullanılabilir. Endüstriyel kirlilik/sızıntı gibi durumlarda tehlikeli bölgelerde üzerine yerleştirilecek algılayıcılarla ölçümler yapabilir. Her türlü arama/kurtarma faaliyetinde ve güvenlik tedbirlerinde/operasyonlarında yine etkin bir şekilde kullanılabilir.

Konsept bir model olarak tanımlayabileceğimiz Elios, şimdilik uçuş süresi ve mesafe gibi konularda normal dronların sahip olduklarının altında değerlere sahip. Ancak drone teknolojisinin gelişim hızına paralel olarak bu konseptte yeni ve daha gelişmiş ürünlerin kullanıma sunulmaması için bir sebep göremiyorum.

Satış fiyatı belirtilmeyen Elios’la ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. Tanıtım videolarını da mutlaka izleyin derim.