Droneların günlük hayatımıza ne kadar hızlı girdiğini ve birçok yerde kullanım alanı bulduğunu daha önceki yazılarımda yazmıştım. Droneların bu popülaritesi ve kullanışlılığı nedeniyle bir sonraki kullanım alanının paket teslimat olacağını çoğumuz tahmin ediyorduk. Ama hiç şüphe yok ki kimse yakın gelecekte bir Droneun buzdolabı, motosiklet ve daha ağır şeyleri taşıyacağını tahmin etmiyordu. Ta ki Norveç merkezli Griff Aviation şirketi tarafından 225kg’a kadar yük taşıyabilen Griff 300 üretilene kadar.

Evet, yanlış duymadınız Griff 300 bir çift yetişkin insanı normal bir droneun GoPro kamerasını taşıdığı gibi taşıyabiliyor ki bu Griff 300’ü tam bir kargo aracı yapıyor. Tabii bu süper aleti sadece kargo aracı tanımı ile sınırlandırmak Griff 300’e hakaret etmek olur. Çünkü Griff 300, doğal afet, yangın durumlarında yapılacak kurtarma operasyonlarında; asker ve polis tarafından güvenliği sağlamak, kritik bölgelere anlık personel nakletmek gibi hususlarda; yüksek katlı binaların inşasında malzeme taşımada ve buna benzer birçok yerde kullanılabilir. Sadece hayal gücünüzü kullanmanız yeter diyelim!

Griff 300 her şeyden önce her biri ayrı motora sahip sekiz pervaneli bir helikopter drone (Octocopter). Yukarıda da yazdığım gibi 225kg’a kadar yük taşıyabiliyor ve taşıdığı yükün ağırlığına göre ise 30 ila 45 dakika arasında bir batarya ömrüne sahip.

Griff 300’ün fiyatı hakkında ise henüz bir açıklama yapılmadı, ama şunu söyleyeyim Griff 300 Avrupa Havacılık Güvenlik Bürosu (The European Aviation Safety Agency, EASA) ve Federal Havacılık Dairesi (The Fedaral Avaiation Administration, FAA) tarafından çoktan onaylandı. Bir de bonus bilgi vereyim, Griff Aviation ayrıca Griff 800 adını verdiği ve 800kg yük taşıma kapasitesine sahip bir drone modelini de piyasaya çıkarmak üzere. Griff 300 hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın ve aşağıdaki videosunu da mutlaka izleyin.