Belli bir yaşın üzerinde olanlar hatırlar. Eskiden 24’lük, 36’lık pozları kullanan fotoğraf makineleri vardı. Gerçi hala nostalji seven, dijital ile uyum sağlayamayan fotoğrafçılar tarafından kullanılıyorlar. Ama dijital dünyanın baş döndüren hızına karşı koyabilecekleri, bana sorarsanız, pek mümkün görünmüyor. Evet, eskiden poz ile kullanılan fotoğraf makineleri vardı, fotoğraf çekerken her bir poz çok değerliydi ve hiçbir poz boşa harcanmamalıydı. Bütün pozları bitirdiğimizde ise fotoğrafçıya banyo ettirmek için teslim eder ve dört gözle fotoğrafların çıkmasını beklerdik. Bu süre zarfında fotoğraflarda nasıl çıktığımızı veya çektiğimiz doğa resminin güzel mi kötü mü olduğu hep aklımızın bir ucunda olurdu. Fotoğrafçıdan teslim alındığında ise bin bir heyecanla fotoğraflara bakar, en güzellerini fotoğraf albümlerimize koyardık, böylece fotoğraf albümlerinin her bir sayfası bizim için ayrı bir anı, tarihi ifade ederdi. O her bir sayfası tarih kokan albümler artık kimimizin evlerinde tozlu raflarda, kimimizin evlerine ise belki de hiç uğramamıştır. Her neyse çok efkâr yapmadan gelelim konumuza!

Günümüz dünyasında fotoğraf çekmek çok kolay. O kadar kolay ki, dijital fotoğraf makineleri, akıllı telefonlar, hatta tabletler sayesinde art arda umarsızca fotoğraflar çekiyoruz. Baktık beğenmedik, tekrar tekrar çekiyoruz. Bakıyoruz ki binlerce fotoğraf olmuş. Kimisi dijital makinenizde, kimisi telefonunuzda, kimisi harici sabit diskinizde, kimisi tabletinizde, kimisi hangi klasöründe olduğunu bile hatırlamadığınız bilgisayarınızda. Yani fotoğraflarımız tamamen dağınık bir şekilde bir o yerde bir bu yerde, eminim çoğunun nerede olduğunu hatırlamıyorsunuz bile. Dünyanın ilk interaktif fotoğraf albümü JOY (JOY Interactive Photo Album) bu karmaşaya deva olmak için tasarlanmış.

Dijital fotoğraf makinelerinizdeki, akıllı cihazlarınızdaki, sabit disklerinizdeki ve buna benzer bütün cihazlardaki fotoğraflarınızı aynı yerde toplayarak organize edebileceğiniz JOY ile aynı zamanda Facebook, Instagram, Dropbox, Google Photos gibi ortamlara yüklediğiniz fotoğraflarınızı da bu ortamlardan çekerek diğer fotoğraflarınızla birleştirebilir, ayrıca bütün fotoğraflarınızı buluta yükleyebilirsiniz. Albümler yapıp, sosyal ortamlara fotoğraf yükleyip paylaşabilir, internetten fotoğraf indirebilirsiniz. 13.3 inç boyutuyla normal tabletlerden %25 daha büyük olan JOY, tamamen kablosuz çalışıyor ve şarj edilebiliyor. Hemen hemen bütün resim ve video formatlarını destekleyen JOY’un bazı özelliklerini yönetmek için hem IOS hem de Android ortamından elde edebileceğiniz bir uygulaması da mevcut.

Eski albümlerin havasını bir nebze de yaşatmak için tasarlanan ve albümlerinize istediğiniz yer ve zamanda bakma imkânı sağlayan JOY’un 2017’nin yazında 499 $’lık bir fiyatla piyasada olması bekleniyor. Ama erken sipariş ederseniz 200 $ kâr ederek 299 $’a JOY’a sahip olabilirsiniz. Ayrıca JOY’u satın aldığınızda 10 Gb’lık bedava bulut hafızasına da sahip olacaksınız. Ön siparişle satın almak için tıklayın ve ürünün videosuna da bakmadan geçmeyin.