Piyasada saatten tutunda bilekliğe kadar spor yaparken performansınızı takip eden birçok cihazı çok rahatlıkla her yerde bulabilirsiniz. Aynı zamanda herhangi bir acil durumda, bilincinizi kaybettiğinizde dahi, otomatik olarak yardım çağrısı yapan cihazları da bulmanız mümkün. 

SaPHIBeat teknoloji tarafından piyasaya sürülmeye hazırlanan Phipal her iki işi birden yapıyor ve özellikle dağcılık, kayak gibi tehlikeli doğa sporları yapmayı sevenler için özel olarak tasarlanmış. Kısaca söylemek gerekirse, herhangi bir kaskın üstüne monte edilerek kullanabilen Phipal hem performansınızı takip edecek hem de acil durumlarda hayatınızı kurtaracak.

Phipal’ın ilk kullanım amacı performans ölçme. Akıllı cihazınız ile eşleştirdiğiniz Phipal sayesinde ne kadar yol kat ettiğiniz, ne kadar kalori harcadığınız, hızınızın ne kadar olduğu ve buna benzer performans ile alakalı ne kadar çok parametre varsa akıllı cihazınızın ekranından analiz edebiliyorsunuz. Phipal’ın ikinci kullanım amacı ve gerçek icat sebebi ise herhangi bir acil durumda ilgili yerlere, eşinize, dostunuza konumuzu ve yüksekliğinizi yollayarak yardım çağırmak. Acil modunun çalışma prensibi ise şöyle: Phipal’ın yapay zekâsı kullanıcının verilerinde anlık sert bir düşüş olduğunda ilk olarak kullanıcın yeniden hareketlenip hareketlenmediğini kontrol ediyor. Eğer kullanıcı hareketlenmezse son kez sesli bir alarm vererek kullanıcıyı uyarıyor. Bu son aşamada da kullanıcı tarafından kapatılmazsa otomatik olarak ilgili yerlere koordinatınızı ve yüksekliğinizi anlık olarak yolluyor. Tabii bilinciniz kaybolmadığı, ama hareket edemediğiniz durumlarda cihazın otomatik olarak yardım çağrısı yollamasını beklemeden manuel olarak da yardım çağrısı yapabilme imkânınız var.

Ayrıca Phipal’in “ekmek kırıntısı” (Breadcrump Trail) modu ise annenize, sevgilinize veya arkadaşlarınıza telefonlarına indirdikleri uygulamayla nerelerden geçtiğinizi ve en son nerede olduğunuzu anlık olarak takip etme imkânı sağlıyor. Yani nerede olursanız olun sevdikleriniz sizi merak etmek zorunda kalmayacak.

Ortalama yılda bir milyon doğa sporcusunun çeşitli sebeplerle hastanelik olduğu düşünüldüğünde Phipal’ın ne kadar gerekli bir cihaz olduğunu farkına varacaksınızdır. Evet, Phipal kazaları önlemeyecek, ama kazaların bir trajediye dönüşme riskini azaltacağı çıplak bir gerçek. Bir doğa sporcusunu her zamankinden daha güvenli hissettirecek olan Phipal, Kickstarter’da başlatılan bir proje. Kickstarter üzerinden ön siparişle 99 $ ödeyerek bu cihaza sahip olabilirsiniz. Kampanya bittiğinde ise Phipal’ın fiyatı 149 $ olacak. Ayrıca Phipal’ın daha profesyonel kullanıcılar için olan Phipal Pro versiyonu da mevcut. Phipal Pro’nun ön sipariş fiyatı 199 $, piyasaya çıktığında ise 299 $ olması bekleniyor. Phipal hakkında detaylı bilgi almak için web sitesine ve aşağıdaki videosuna bir göz atabilirsiniz.