Duydunuz mu? Apple Watch en sonunda geldi.

CEO Tim Cook 9 Eylül'de firmanın ilk akıllı saati olan Apple Watch'u iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile birlikte tanıttı. 2015'in başlarında piyasaya çıkması beklenen bu baştan çıkartıldı saat için henüz kesin bir tarih verilmiş değil. 349$ dan başlayacak fiyatlarla satışı gerçekleşecek olan saatin 38mm ve 42mm'lik iki boyutu olacak. 11 farklı saat görünümü ile beraber kombinasyon yapmak, kullanım alanınıza göre seçmek için yüzlerce kordon ve saat gövdesi seçeneğiniz olacak. Birçok özelliği arasından en dikkat çekici olan 15 tanesini sizler için araştırdık ve bu yazıda derledik, topladık.


İLETİŞİM
  • Dijital Dokunma
Bu özellik Apple'ın iletişime sınıf atlatan bir özelliği. Çok az emek harcayarak arkadaşlarınıza çizdiğiniz şekilleri gönderebilirsiniz. Saatiniz sizi küçük titreşimlerle uyaracak şekilde tasarlandı. Lansmanında kullanılan kalp ritmi gönderme olayı sevdiklerinize aranızda mesafe ne olursa olsun sıcak bir bağlantı kurmanızı sağlayacaktır. İşinizle ilgilenirken sevdiğinizin gönderdiği ritm, birden saatinizde titreşim olarak sizi uyaracak ve bu da sizi o iş yükünün altında mutlu edecek, kafanızı dağıtmanızı sağlayacaktır.
  • Hareketli Emoji
Gülme, ağlama, göz kırpma, dil çıkarma gibi ifadeleri göstermek istediğiniz zaman kullandığınız iconlar artık hareketli. Eğlencenin tadını çıkarın.
  • Gelen Aramaları ve Mesajları Alma
İPhone 5 dahil daha üst modellerde bu özelliği kullanmanız mümkün. ( Halen 4 serisi kullananlar için kötü haber.)
  • Mesajları Analiz Etme
Gelen mesajları analiz ederek sizin için hızlı ve hazır cevap seçenekleri sunar. (Türkçe'yi destekleyecek mi bilinmez.)
  • WalkieTalkie
Artık sadece çocukların kullandığı bir oyuncak değil. Saatinizde bulunan mikrofon ile diğer kullanıcılara hızlı sesli mesaj gönderebilirsiniz.
  • Wi-Fi  Eh bi zahmet!
FİTNESS

Tanıtımında da belirtildiği üzere Apple Watch tamamen bir spor saati olarak tasarlanmış. Birçok özellik Apple Health Apple ile bağlantılı, bu da saatinizin bütün vücut bilgisini takip edebilmesine yardımcı oluyor.
  • Nabız Ölçme
Özel bir nabız ölçme sensörü ile istediğiniz zaman nabzınızı öğrenebilir, kalbinizin ritmini bir arkadaşınıza titreşim olarak gönderebilirsiniz. ( Kaba telefon titreşimi gibi düşünmeyin, daha nazik, daha duygusal )


  • Akselometre
Saat sizin adımlarınızı sayar, yaktığınız kaloriyi hesaplar yani vücut değerlerinizi takip eder özetle.
  • Antrenmanlarınız için hedef belirleyin.
Workout isimli bir uygulama ile gerçek zamanlı istatistiklerinizi takip edebilir, spor yaparken harcadığınız zamanı görebilir, yaktığınız kaloriyi takip edebilir ve bunlar için kişisel hedefler belirleyebilirsiniz. Activity isimli başka bir uygulama ile de paslaşan bu özellik bütün spor kayıtlarınızı tutmanızı sağlar. Bu iki uygulamada belirlediğiniz hedeflere ulaştığınızda ise size özel bir kokart verir. Bu kokartların amacı ise sporu bir oyun haline getirerek sizi daha da ateşlendirmek. 

UYGULAMALAR
  • WatchKit
Bu akıllı saat Uygulama Geliştirici ile birlikte gelmekte. Böylelikle saati kullananlar yeni uygulamalar üreterek markete koyabilecek. Bu da demek oluyor ki saatin satışa sunulmasından kısa bir süre içinde bir çok uygulama da beraberinde gelecek.

DİĞERLERİ
  • iTunes ve Apple TV erişimi
Eğer bu ikisine tam erişim sağlanamazsa gerçek bir Apple ürünü olamazdı haliyle. iTunes kütüphanesine ve Apple TV'ye küçük bir dokunuşla erişebilirsiniz. Müzik kontrolü sayesinde ses açıp kapatabilir, parçayı değiştirebilirsiniz. İş başında olanlar ve müzikten vazgeçemeyenler için kullanışlı bir özellik olur doğrusu. 
  • Siri
O da saatinizle birlikte bileğinizde olacak. Saatinizin mikrofonunu kullanarak Siri'nin bütün özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 
  • Haritalar
Siri'ye gitmek istediğiniz yeri söylediğinizde saatiniz üzerinden sizi yönlendirmeye başlayacak. Sağa ve sola dönmeniz gereken durumlarda farklı titreşim frekansları göndererek sizi yönlendirecek. Görünmez ama hissedilir bir yol tarifçiniz olacak. Hali hazırda her zaman olduğu gibi iOS 8'de de haritalar konusunda şimdiden sıkıntılar çıktı. Apple yetkilileri özür dileyerek sorun giderilmene kadar Google ve Nokia'nın haritalarının kullanılmasını önerdi. 


  • Apple Pay
En çok konuşulan Apple'ın yeni ödeme sistemi saatinizde de olacak. iPhone 6 ve 6 Plus'ta Touch ID ile güvenli bir şekilde kullandığımız özellik, saatinizde biraz daha farklı bir şekilde çalışacak. Bu konuda ayrıntılı bilgi sahibi olmak için şu yazımızı okuyun.
  • Otomatik Görüntü
Bileğinizi kaldırdığınızda saatinin görüntüsü otomatik olarak belirecek. ( Zaten sizi bekliyordu.) Eğer cevaplamak istemediğiniz bir arama gelirse, avucunuzla saatinizin ekranını kapatarak meşgul komutu verebilirsiniz. 


     


EDIT:

Eylül 2016'da tanıtılan Apple Watch Series 1 ve Series 2 hakkında bilgi almak için yeni yazımızı gözden geçirin.