Yaklaşık 200 yıldır fotoğraf çekiyoruz ve çektiğimiz fotoğraf sayısının her geçen gün arttığından şüphemiz yok değil mi?

Peki, sizce bugüne kadar kaç fotoğraf çekilmiştir?


The first photograph
1826 tarihinde çekilen ilk fotoğraf
Joseph Nicephore Niepce tarafından 1826 yılında çekilmiş. Teknik olarak bu bir heliograph. Çok kırılgan olduğu için iyi korunan bir çerçevede saklanıyor.(Boyutları 25.8  x 29.0 cm). Görüntü ayarlarınızı boşuna kurcalamayın çünkü gerçekten yanında olsanız da görebileceğiniz bu kadar.(üstteki fotoğrafımsı şeyden bahsediyoruz burada)

Kayıtlı ilk fotoğraf bu. Fotoğraf Fransa'nın doğusunda çekilmiş ama şu an Amerika, Austin'de Teksas Üniversitesinde korunuyor. Bu fotoğrafın çekildiği yıla bakarsak Beethoven hala hayattaydı, Napolyon 5 yıl önce gömülmüştü ve hiç kimse bu yeni sanatın doğuşunu fark etmedi. Fotoğraf 1840 yıllarında yükselişe geçti diyebiliriz sanırım.
 Bu yukarıda ki fotoğrafın elden geçirilmiş versiyonu. Şimdi bir şeyler görülebiliyor sanki.(1956 yılında düzeltilmiş)
Aşağıdaki ise internete yüklenen ilk fotoğraf olarak biliniyor. Seneeeee 1992


Yukarıdaki fotoğraflar temel taşı diyebileceğimiz nitelikleri taşıyan fotoğraflar. Bu yüzden kısaca bilgi vermek istedim sizlere. Asıl sorumuza geri dönelim. Tarihten bugüne kaç fotoğraf çekilmiştir acaba?

Fotoğraflar eğlenceli anlarımızın, tatillerimizin, arkadaşlarımızın hatırlatıcılarıdırlar. Gelişen kamera teknolojisi ve artan paylaşım alanları (facebook, twitter, instagram vb.) hayatımızın tamamen kayıt altına alındığının bir göstergesi. Çektiğimiz fotoğraflara yer bilgisi (GPS koordinatı) ve zaman bilgisini de ekleyince dadından yenmiyor. Tabi bu hep böyle değildi. Gördüğünüz gibi en eski fotoğraf yaklaşık 200 yıl önce çekilmiş.

Önce analog fotoğraf sayısına bakalım. Fotoğraf firmalarının (Özellikle Kodak) verilerine bakarsak alınan filmler (negatifler), alınan fotoğraf baskıları bize kabaca bir rakam verebiliyor. Verilere baktığımızda ilk ticari kamera üretilene kadar (Kodak Brownie,1901) birkaç milyon fotoğraf çekilmiş. Fotoğraf makinesinin hızla yayılmaya başlaması ve fotoğrafın daha kolay çekilmeye başlamasıyla (filmli makinelerden bahsediyorum henüz) sayı yükselmeye başlıyor tabi. O zaman çekilen fotoğrafların %55 i bebek fotoğrafı imiş. 20. yüzyıl analog fotoğrafın altın çağıydı. 2000 yılına geldiğimizde yaklaşık 85 milyar fotoğraf çekildi.

Photos taken by year, film and digital
Her yıl çekilen fotoğraf sayısı nasılda artıyooooor değil miiiii?

2000 li yıllara gelmeden az önce fotoğrafta yeni bir teknolojiye geçildi. (Kodak bulmuştu bunu da). Dijital fotoğraf. 1997 de ilk birkaç yüzbin dijital fotoğraf makinesi kargoya verildiğinde hafıza kapasiteleri çok düşüktü. 

Bugün dijital bir fotoğraf makinesine ulaşmak çok kolay. 2,5 milyar insanın dijital fotoğraf makinesi sahibi olduğu düşünülüyor. Ortalama bir insan bu yıl 150 fotoğraf çekse bu toplam 375 milyar fotoğraf ediyor. Bunların %20 si Facebook ta paylaşılacak. 
The world's largest photo libraries
Dünyanın en geniş fotoğraf kütüphanesi görüldüğü üzere Sayın facebook :)
Bugün 10 yıl öncesine göre 4 kat daha fazla fotoğraf çekiyoruz. 1800 lü yıllarda bütün dünyada çekilen fotoğraf sayısına bugün her 2 dakikada ulaşabiliyoruz. Artık her faaliyetin fotoğrafları çekiliyor. Maçlar, konserler, konuşmalar, festivaller vb. Bunların yanında kendi faaliyetlerimizin her anını dakika dakika paylaşma çılgınlığımızı da ekleyince çekilen fotoğraf sayısı tam 3,5 triyon gibi bir rakama ulaşıyor. 

Artık ayakkabı kutumuzda sakladığımız fotoğrafları bile taratıp dijital ortama geçirmeye çalışırken, analog fotoğrafa veda etmek çok zor olmayacak. Her eskinin olduğu gibi analog fotoğrafın da sevenleri var hala. 

Ve büyük rakamı burada veriyorum. Bugüne kadar çekilen fotoğrafların, yani son 200 yılda çekilen 3,5 trilyon fotoğrafın %10'u 2012 yılında çekilmiş.

Enteresandır ki, analog fotoğrafın cazibesinden ve seksiliğinden kopamıyoruz. Sırf içimizde ki bu hasreti dindirmek için üretilen instagram gibi filtre uygulamaları sahiplerine milyonlarca dolar kazandırıyor. Sırf fotoğrafa siyah-beyaz efekti veya 1970 yılında çekilmiş efekti verebilmeniz için.

Trajiiiiiiiiii Comic ;)