Bazı sürücüler elektrikli araçların vites kutusu eksikliğinden, gürleyen motor sesi, yakıt kokusu ve motor titreşimlerinin yoksunluğundan dolayı sorun çıkarsa da, modern elektrikli otomobillerin en sık dillendirilen iki dezavantajı tartışmasız olarak menzil ve şarj süreleridir. Aslında bu ölçümler son zamanlarda büyük ölçüde iyileşmiş olsa da, elektrikli araçların özerkliği ve yakıt ikmali süreleri, benzinli sürüşlere kıyasla hala büyük ölçüde geride kalıyor. Bununla birlikte, İsviçre'nin ABB şirketi, dünyanın en iyi ve en hızlı elektrikli araç şarj ünitesini duyurduğu için bu durum yakında değişebilir.

Bu İsviçreli ama çok uluslu şirket 130 yıldan fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen, 2010'dan beri elektrikli araç şarj altyapısı endüstrisinde yer alıyor ve o zamandan beri dünyaya dağılmış 460.000'den fazla şarj istasyonu geliştirdi ve sattı. On yılı aşkın Ar-Ge'sinden meyvelerini alan ABB, markanın "Terra 360" adını verdiği şeyi yaratmayı başardı. Elektrikli araçların bataryalarını çok çok hızlı bir şekilde şarj edebilmesi için özel olarak tasarlanmış dünyanın ilk ve tek şarj cihazı olan Terra 360, üç dakikadan daha az bir sürede aracınızı 90 km menzile eriştirebilmek için 360kW çıkışa sahip istasyonları ile hızlı şarj konseptini bir sonraki seviyeye taşıyor. ABB, Terra 360'ın herhangi bir elektrikli aracın bataryasını 15 dakikayı geçmeyen bir sürede tamamen şarj edebileceğini belirtmiş olsa da, aracın sahip olduğu batarya özelliklerinin bu sürenin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacağı açıktır. Bütün söylenenler ve verilen rakamlar doğru ise bu şarj istasyonu devrimden başka bir şey değil. Kullanıcıyı şarj işlemi boyunca yönlendirmek için yenilikçi ancak basit ve sezgisel bir aydınlatma sistemi kullanan Terra 360'ın boyutu, geleneksel benzin istasyonlarından yol kenarındaki şarj istasyonu noktalarına, otoparklardaki ve özel konutlardaki ünitelere kadar çok çeşitli ortamlarda kurulabilmesine olanak tanıyor.

ABB'nin Terra 360 şarj istasyonlarının 2021'in sonuna doğru Avrupa'da görünmeye başlaması ve 2022'de ABD, Latin Amerika ve Asya Pasifik pazarlarında ortaya çıkması planlanıyor. Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.