1. Hayalet Turnalar

Yüz binlerce turna kuşunun yıllık göçlerinin bir parçası olarak Nebraska'daki Platte Nehri üzerinde bir araya gelme ritüelinden bir an. Fotoğrafçı Randy Olson’un bir uzun pozlama çalışması neticesinde ortaya bu muhteşem görüntü çıkmış: Yıldırım düşme anı ve uçan turnaların hayalet görüntüsü.

2. Antik Mamut Dişi

Sibirya’da, Yakutistan ormanlarında çekilmiş bu karede nesli tükenmiş bir mamuta ait muazzam büyüklükte bir mamut dişini görüyoruz. Bu dişler öylesine değerli bir hale gelmiş ki; bazı madenciler bunları yasadışı olarak kutuplara yakın donmuş topraklarda arıyorlar. Bunun gibi büyük bir tanesinin on binlerce dolar değerinde olabileceği tahmin ediliyor. Bundan çok güzel tespih yapılır bence.

3. En Route

Bu uzun pozlama da bir ışın kılıcına değil, kasım ayında Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssünden fırlatılan Soyuz uzay aracının kalkışta arkasında bıraktığı ize ait. Soyuz; Peggy Whitson, Oleg Novitskiy ve Thomas Pesquet isimli astronotları Uluslararası Uzay İstasyonuna taşımış.

4. Fantastik Ayak

Tarsus diye adlandırılan ve yaklaşık 2mm. çapındaki bu göz alıcı şey bir böcek bacağının uç tarafı. Türkçe “dalış böceği” ya da “yüzer kınkanatlı” diye adlandırılan böceğe ait olan bu uzuv, çiftleşme esnasında dişinin sırtını kavramak için kullanılıyor. Vay be.

5. İlk Parıltı - GLEAM Projesi

Güney gökyüzünün en büyük ve en keskin görüntüsü yüksek çözünürlüklü GLEAM projesi tarafından Ekim ayında kaydedildi. Samanyolu galaksisinin de akıp geçtiği görüntü 300.000 galaksiyi kapsıyor.

6. Çin Değişiyor (mu?)

Çin bu yıl kömür kullanımını ve kirliliği azaltmak ve yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak için iddialı planlar ortaya koydu. Fakat fotoğrafta görülen İç Moğolistan'daki bu çelik fabrikası, bu reforma karşı duran birçok firmadan bir tanesi. Fotoğraftaki arkadaşta “hele bi gelin hele” duruşu var zaten.

7. Uzay Savaşları

Uluslararası Uzay İstasyonunun çok altındaki şehirlerin ışıkları bulutları aydınlatıyor, insanoğlunun faaliyetleri ışık kümeleri tarafından açığa çıkıyor. Görüldüğü gibi uzaydan Çin Seddi değil şehrin ışıkları gözüküyor. İstasyonu ziyaret eden iki Rus uzay aracı ön planda görülebilir. Bir tanesinin içinde ayısına binmiş Putin olabilir mi acaba diye düşünmedim değil.

8. Kristal Basamaklar

Bu garip basamaklı yapı kalsiyum karbonat kristallerinin 2.000 defa büyütülmüş görüntüsü. İnsan gerçekten hayret ediyor.

9. Kutsal Semboller

İlk bakışta Siirt büryan kebabı zannedebileceğiniz bu fotoğraf bir mumyaya ait. Nisan ayında yapılan Amerikan Fiziksel Antropologlar Derneği'nin toplantısında bir mumya üzerinde bulunan eski Mısır dövmelerinin dikkat çekici görüntüleri paylaşıldı. Mumyanın boynundaki dövmeler iki adet oturmuş maymun ve korunma anlamına gelen bir sembol.

10. Küçük Resimle Büyük Resmi Görmek

Ağustos ayında Almanya'daki bir ekip, 'ultimate DISCO' isimli tıbbi görüntüleme tekniği tanıttı. Teknik hem dokuları şeffaf hale getirip hem de örnekleri küçülterek bütün bir hayvanın tek seferde görüntülenebilmesini sağlıyor. Ayrıca vücudun sinir sistemini ve organ sistemlerini eşi benzeri olmayan detaylarla ortaya çıkarıyor.

11. Göz Alıcı Hücre

Bu insan kök hücresi sadece 15 mikrometre çapında ve kriyojenik tarama denilen çok düşük sıcaklıkta elektron mikroskobisi kullanılarak yapılan tarama işleminden sonra elde edilen görüntünün renkleri ters çevrilerek elde edilmiş yeni hali. Ama ben yine de batının teknolojisini değil ahlakını alma taraftarıyım.