Televizyon izlerken araya giren reklamlarda mutlaka bir jilet reklamına denk gelirsiniz. Bir jilet reklamının ana fikri kısaca şöyledir; kadınlar temiz yüzlü erkekleri sever, bu yüzden her gün tıraş olmanız da fayda var. Sıkı durun! Size acı gerçeği söylüyorum. Her şey yalanmış, bizi bu zamana kadar kandırıp paramızı çalmışlar! Bilim konuşuyor artık! Şöyle ki; Evrimsel Biyoloji Dergisi (Journal of Evolutionary Biology)’nde yayınlanan bir araştırmaya göre sakal bırakmak aşk hayatınızı daha iyi hale getiriyor. Bu şu anlama geliyor, artık uyandığınızda sakal tıraşı olmakla zaman kaybetmeyeceksiniz. Tabii jiletlere, tıraş kremlerine ve kolonyalarına vereceğiniz paradan da tasarruf edeceğinizi söylemeye gerek bile yok.

8520 kadınını katılımıyla yapılan araştırmada; kadınlardan, farklı erkeklerin sinekkaydı, kirli sakallı ve tamamen sakallı hallerine ait fotoğrafları gösterilerek, söz konusu erkeklerin hangi hallerinin kısa dönem ilişkiye mi yoksa uzun dönem ilişkiye mi uygun olduklarını derecelendirilmesi istenmiş. Sonuç ise gayet açık! Ankete katılan kadınların büyük kısmı erkeklerin kirli sakallı hallerini kısa dönem ilişki için; tam sakallı hallerini ise uzun dönem ilişki için uygun bulmuşlar. Sinekkaydı halleri ise fazla şans bulamamış anlayacağınız. (Tabii içime bir kurt düşmedi değil. Bu araştırmacılar 300 Spartalının resimlerini göstermiş olmasınlar, inşallah öyle değildir). İnsan Davranışı ve Evrim Topluluğu Resmi Dergisi (Official Journal of the Human Behavior and Evolution Society)’nde yayınlanan farklı bir araştırmaya göre ise sakal sadece erkekleri çekici yapmakla kalmayıp aynı zamanda karşı tarafın bazı konularda algısını da iyi yönde etkiliyor. Araştırmaya göre sakallı bir erkek sakalsız bir erkeğe göre daha sağlıklı ve daha erkeksi görünüyor. Üstelik daha iyi bir baba olabileceği izlenimi artan sakal miktarıyla beraber yükseliyor.

Bu arada bütün sakal türlerinin yukarıda saydığım etkileri yapmadığını söylemekte fayda var. Dağınık, dudak altı veya abartı derecede fazla sakallar, üç dört günlük kirli sakal veya düzenli bir sakalın yarattığı etkiyi yaratmıyor. Bonus olarak da şunu söyleyeyim; Southern Queensland Üniversitesi’nde yapılan diğer bir araştırmanın sonuçlarına göre ise sakallar güneşten gelen zararlı ışınların yaklaşık %95’ini bloke ederek kanser riskini azaltıyor.

Sonuç olarak sakallı halinizle bir taşla iki kuş vuruyorsunuz, hem çekicisiniz hem de sağlıklısınız. Hadi beyler! Bu kadar bilimsel veriden sonra koy verin gitsin sakalları!

Kesin olarak sakal bırakmaya karar verdiyseniz, sakalınız yeterli uzunluğa ulaştığında belki süslemek istersiniz. BEARD BAUBLES için tıklayın.