Merhabalar fotoğraf severler, beni severler, herkesi severler;
Eğer bu sayfaya google'da yaptığınız bir arama üzerine geldiyseniz muhtemelen fotoğrafta görüntü sabitleme teknolojisi hakkında merak ettikleriniz var. Yazımız da bunun üzerine zaten. Yani doğru yere geldiniz. Konuya girmeden önce yazımda bahsettiğim şeylerin anlaşılır olması için temel fotoğrafçılık bilginizin olması gerektiği konusunda uyarmak isterim. Çok değil az bir bilgi parçacığı varsa bile yeter. Don't worry

Öncelikle konu hakkında için kısa bir bilgilendirme yapmak gerekirse; Görüntü Sabitleyici -Canonda IS (Image Stabilizer)-, -Nikonda VR (Vibration Reduction)-, Sigmada OS (Optical Stabilization)-, Tamronda VC (Vibration Compensation) olarak geçmektedir. Farklı markalarda farklı isimler alabilen bu teknoloji esasında savaş teknolojisinden sivil hayata geçmiştir. Aslında bugün kullandığımız ve refah seviyemizi artıran çoğu teknolojinin temelinde askeri ihtiyaçlar yatar. Bu teknolojiyle hareket halinde savaş araçlarında (uçak, helikopter, tank, zpt vb.) görüntü sabitlenerek hedef net olarak belirlenebilir. Askerler nerden esinlenmiş peki biliyormusunuz, aşağıdaki videoyu izleyince beyninizde sivilce çıkacak. İzleyin bakın nerden esinlenmişler



Tavuğun kafasına dikkat edin. Vücut hareket etsede kafa hep aynı yerde kalıyor. Olay budur agalar

Fotoğrafta görüntü sabitleme teknolojisi ise daha çok zoom lenslerde ihtiyaç duyabileceğimiz, diğer lenslerde ise düşük ışık seviyesi olan yerlerde keşke olsaydı dediğimiz bir mevzudur. Fotoğrafa merak salan ve loş ortamlarda makinesi kötü olduğu için veya kendisini yeteneksiz olarak gördüğü için bulanık fotoğraf çektiğini düşünen birçok arkadaşım vardır. Ama durum düşündüğünüz gibi değil, Relaxxxxx..Çünkü insan eli titrer arkadaşım, "titremem ben parkinson falan da değilim taammı?" diyenler var orda. Titremeyen yoktur diyorum bende. Az da olsa her insan elinde titreme olur. Çeşitli nefes teknikleri ve fotoğraf makinesini tutma teknikleri kullanarak, adeta keskin nişancı gibi fotoğraf çekerek bir nebze iyi sonuçlar alınabilir ama nereye kadar birader.

Aslında bu tarz durumlarda net fotoğraf için yapılabilecek bir kaç işlem vardır. En önemli unsur ışık değeridir, eğer ışık da yetersiz ise, noise olmaması için ISO'yu da artırmak istemiyorsak tripod kullanımı şarttır. Tripod üzerinde de deklanşöre bastığınızda az da olsa bir titreşim olacaktır, bunu da önlemek için kumanda kullanımına veya makinanın self timerına (zamanlayıcı) başvurabiliriz. Hatta ayna kilidi sistemi (Ek ayarlardadır) da aktif hale getirilerek titreşim en az olasılığa indirebiliriz.
Normal şartlarda 200mm odak uzaklığında bir lensle keskin bir fotoğraf elde etmek için enstantane hızımızın 1/200 olması gerekir. Benzer şekilde her lens için 1/odak uzaklığı bize gereken enstantane hızını verecektir. Bu hızın altına inmemiz gereken durumlarda ise ek sistemlere ihtiyaç duyarız. ISO arttırmak bunlardan biridir, eğer tripodumuz varsa bundan korkmayız fakat elde çekim yapacaksak ve titreyen ellerimiz varsa sonuç bizim için tatmin edici olmayacaktır. Görüntü sabitleme sistemi burada bizim en büyük yardımcımızdır. En son teknoloji görüntü sabitleme sistemlerini ele alalım. Yine 200mm'lik bir odak uzaklığını ele aldığımızda 1/200 de keskin sonuç alacağımızı söylemiştik. Görüntü sabitleme sisteminin 4-5 stop etkilediğini düşünürsek 200/4= 50 yani 1/40 - 1/50 enstantane değerlerinde bile bize keskin sonuç verme konusunda yardım edecektir. Ne kadar etkili olduğunu görüyorsunuz...



İşin tekniğine biraz girecek olursak lens üzerinden görüntü sabitleme elemanlarının daha etkili olduğunu görürüz, bu noktada özellikle lens içerisinde manyetik ve mekanik parçalar önemli yer tutar. Bu parçalar sayesinde hareket algılanır ve düzeltilmeye çalışılır.

Bu soruna çözüm olarak kamera üreticileri insan elinin sarsıntısını otomatik olarak düzelten görüntü sabitleyici sistemler geliştirdiler. 
Net fotoğraf için organ nakli yaptıran bile var görüldüğü gibi. Çok ciddiyiz

"Sanayi daha yüksek megapikselli, daha küçük, daha uzun zoom mercekli kameralara doğru gelişiyor. Bütün bu özellikler el titremesinin yol açtığı sorunu büyüten etmenlerdir" diye konuşan Eastman Kodak Company’den dijital kamera yöneticisi Jay Endsley, "Dolayısıyla biz de resim kalitesini yükseltmek için bu sarsıntıyı minimuma indirecek yeni parçalar ilave ediyoruz" demiştir.

İki farklı görüntü

Dijital kameralarda iki farklı görüntü sabitleyici donanım vardır. Sistemlerden biri gelen ışığı saptırmak için merceklerin bir kısmını oynatır. Böylece sallantının yönünü karşı hareketle telafi etmeye çalışır. Diğeri ise CCD’yi (görüntüyü yakalayan sensör) oynatır. 

Merceklerin oynatılmasını gerektiren sistemi tercih eden mühendisler, CCD’yi oynatmanın keskin hatlı görüntü kaydını özellikle flaş kullanıldığı zaman- zorlaştırdığını ileri sürüyor. 

CCD yöntemini tasarlayanlar ise bu yöntemin kullanıcının kameraya taktığı bütün merceklerle çalışabildiğini, dolayısıyla farklı mercek satın alma gereksinimini ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor.

Canon SLR Fotoğraf Makineleri
Sırf hatun güzel diye koydum fotoyu
Nasıl düzeltiyorVideo kameraların içinde yapılan düzeltme ise, bu iki yöntemden biri ile gerçekleşir: Ya mercek grubunun içindeki körük oynatılacak, ya da gelen ışığı kaydeden CCD pikseli dijital olarak ayarlanacaktır. 

Bu sonuncu yöntem bazıları elektronik görüntü sabitlemesi olarak isimlendirir- daha basit ve ucuzdur, fakat video kameranın görüş alanını yüzde 10 ile 20 arasında daraltır.

Tasarımcılar fotoğraf makineleri için dijital işlemleri geliştirmeye çabalıyor, ancak bugüne dek geliştirilen yaklaşımlar, eldeki modellerin taşıyamayacağı kadar fazla işlem gücü gerektiriyor. 

Bugün kullanılan yöntemler maliyeti artırmaktan ve cihazları daha karmaşık bir hale getirmekten başka işe yaramıyor. 
"Görüntü sabitlemesi en modern kameralara yerleştiriliyor, çünkü bunların zoom’ları daha uzun olduğu için titreme sorununu aciliyet kazanıyor" diye konuşan ABD, Lake Success’deki Canon’dan teknik bilgi bölümünden Chuck Westfall şöyle devam ediyor sözlerine: 

"Fakat 10x ve 12x optik zoom artık daha ucuz kameralara da takılmaya başlandı. Dolayısıyla görüntü sabitleme mekanizmasının bu ucuz kameralara da yerleştirilmesi gerekiyor. Bu da maliyeti artıran bir kalem. Ancak tüketiciler buna değdiğini düşünüyor".



Mercekten görüntü sabitleme sistemini yukarıdaki videoyu izleyerek daha iyi görebilirsiniz

MERCEK ELEMANLARI, mıknatıslar kendilerine bağlı bobinleri hareket ettirdiği zaman bilyeli bir yatak üzerinde özgürce hareket eder aşağı, yukarı, sağa veya sola-. Sensörler, yönü ve kamera sarsıntısının hızını tespit eder ve mıknatısları kontrol eden mikro-işlemcilere sinyal gönderir. Sözgelimi, kamera aşağı doğru yattığı zaman, mikro-işlemci mercek elemanlarına aşağı sarkmaları yönünde komut gönderir, böylece gelen ışık yukarı doğru saptırılır. Bir yay mercekleri "home" pozisyonunda sabitler.

DİJİTAL SABİTLEME oynayan bir parçaya ihtiyaç duymaz. Bir yazılım gelen görüntüyü kısaltır. Dolayısıyla görüntü CCD piksellerinin yalnızca yüzde 80-90’ını kapsar. Kameranın elektronik donanımı kameranın sola doğru kaykıldığını hissederse, bir yazılım kısaltma işlemini sağa doğru gerçekleştirir; kamera aşağı doğru yattıysa üst kısımlar kısaltılır.

CCD: Hareket sensörleri kameranın sarsıntı geçirdiğini gösterirse, mikro-işlemciler tarafından yönlendirilen piezoelectric aktüatörler, CCD’yi yukarı, aşağı, sağa ve sola oynatır. Doğrulama sensörleri CCD’nin doğru oynatıldığını onaylar. Eğer kamera aşağı doğru eğilirse, CCD de aşağı doğru yatar ve ışık yine ortalanmış olur.


Görüntü sabitleme sistemleri yer darlığından dolayı cep telefonlarındaki kameralara yerleştirilemez. "Telefonlar ayrıca düşme testinden de geçmek zorundadır" diye konuşan Kodak’tan Jay Endsley, "Mekanik düzeltme için zordur. Yine de dijital düzeltme iyi çalışıyor" diyor.

En güçlü dürbünlerde bile el titremesi görüntüyü bulanık hale getirir, çünkü büyütme işlemi hatayı da büyür. Bunu karşılamak için Canon video kameralardakine benzer bir körüğü çok gelişmiş dürbünlerin iki silindiri içine yerleştirir.

Görüntü dengeleme sistemlerine sahip kameraların broşürlerinde, sistemin iki-üç stop enstantaneye kadar düzeltme yapacağı söylenir. Bu da şu anlama gelir. Düzeltme olmadığı zaman fotoğrafçı, 1/125 hızından daha küçük hızlarda net resim için gerekli olan sabit tutma becerisini gösteremez ise, düzeltme olduğu zaman, saniyenin 1/60, 1/30 ve bazen de 1/15’inde görüntüyü sabitleyebilir. 

Canon markasının hybrid görüntü sabitleme ve normal görüntü sabitleme olarak iki özelliği birden kullandığı lensleri mevcuttur. 

Mekanizmanın nasıl çalıştığını görmek için TIKLAYIN




Umarım yazımızın sizinle uzaktanyakından bir ilgisi olmuştur. Takiplerinizin devamını, yorumlarınızın bolluğunu diler iyi günler dilerim efenim...