1980'de Cambridge'deki bir çalıştayda, tanınmış teorik fizikçi, kozmolog ve yazar Stephen Hawking ve meslektaşları evrensel "her şeyin teorisini" (theory of everything) kavramını tartışmak için bir araya geldiler. Konferansta Hawking ve meslektaşları, fiziğin iki temel taşını birleştirecek "her şeyin teorisini" anlamanın eşiğinde olduklarını düşündüler. Bunlar; evreni en büyük ölçeklerinde tanımlayan "genel görelilik" ve evreni en küçük düzeyde açıklayan "kuantum" teorileriydi. Bu alanlarda çalışmalar halen devam ediyor.

Neyse, biz konumuza geri dönelim. Bu kara tahta, Hawking'in uluslararası konferanstan geriye kalan değerli bir hatırası. Tahtaya daha dikkatli baktığınızda bir araya gelen bu topluluğun mizah anlayışı ile ilgili ip uçlarını da görebiliyorsunuz. Karikatürler, bilinçli yazım hataları, yarım kalmış denklemler ve muhtemelen yalnızca bilime kendini adamış olanlar için anlamlı olabilecek birçok başka karalama içeriyor. 

Şu anda Londra Bilim Müzesi'nde, 1966 tezinin bir kopyası, tekerlekli sandalyesi ve The Simpsons'tan kişiselleştirilmiş bir ceketini de içeren "Stephen Hawking İş Başında" sergisinin bir parçası olarak sergileniyor. Daha detaylı bilgi almak isterseniz müzenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.