Neredeyse bir asırdır, biz insanoğlu, teknolojik olarak gelişmiş bir gelecekte uçan arabalara pilotluk yapmayı hayal ediyoruz ve görünüşe göre sonunda bu noktaya ulaşmak üzereyiz. Çoğu büyük eVTOL yeniliği, otomotiv endüstrisi dışındaki yeni şirketlerden veya teknoloji şirketlerinden geliyor olsa da, hala eVTOL alanında yenilik yapan bazı büyük otomobil şirketleri de var. Bu durumda olan ve AIR4 olarak adlandırdıkları ünlü Renault 4L modelinin uçabilen versiyonunu oluşturmak için TheArsenale hareket tasarım merkezi ile ortaklık yapan Fransız otomobil üreticisi Renault var.

Renault AIR4, Renault'nun ünlü 4L'sinin 60. yıldönümünü kutlayan teknolojik bir başarı olarak duruyor. 30 yılı aşkın bir süre boyunca 100'den fazla ülkede 8 milyondan fazla satış gerçekleştiren orijinal Renault 4, 1961 ve 1992 yılları arasında otomotiv sektörünün temel taşıydı. 

Bir süper otomobilin seksi çekiciliğine sahip olmayabilirdi, ancak Renault 4, milyonlarca genç sürücünün direksiyona geçmesine yardımcı oldu ve hem aileler hem de işletmeler için harika bir hizmet aracı olarak kullanıldı. Aslında, otomobilin "blue jeans" statüsü, TheArsenale'nin Renault ile işbirliği yaparak 4L'yi bir zamanlar yaşadığı yolların üzerinde uçurmak için yeniden yorumlamak istemesinin nedeniydi. AIR4, bağımsızlığı ve özgürlüğü sembolize etmek, tıkanmış trafiğin kötüleşen sorunlarına ve neden olduğu duygusal erozyona bir yanıt vermek için tasarlandı. Estetik olarak konuşursak, AIR4'ün 4L'nin klasik, sert gövde stilini koruduğunu ancak gövdesinin karbon fiber yapıya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.

AIR4'ün tekerlekleri yok, bunun yerine dört adet çift kanatlı pervaneye sahip. Şasi ise rota çerçevesinin ortasına oturtulmuş. Toplam 90.000 mAh kapasiteli 22.000 mAh lityum polimer pillerle çalışıyor ve 700 metre yüksekliğe kadar uçabiliyor. 14 m/s olan kalkış hızı, güvenlik nedenleriyle 4 m/s kalkış ve 3 m/s iniş hızı ile sınırlandırılmış. Renault, AIR4'ün seri üretilip üretilmeyeceğini henüz açıklamadı. Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.