Adından da anlaşılacağı gibi, çakıl yollar için geliştirilen gravel bisikletleri, şehir bisikletleri yerini alacak uygun bir seçenek olarak popülaritesini artırıyor. Daha büyük kadroları ve lastikleri daha konforlu bir sürüş için göz kırparken; dayanıklılıkları, toprak yol ve patikaları geçme yetenekleri, sürücülere tek başına standart yol bisikletlerinden daha fazla seçenek sunuyor. Evet, gravel bisikletleri son zamanlarda popüler hale geldi, ancak bu durum bisiklet üreticilerinin ürünlerini daha büyük bir etki yaratmak için yenilemelerini engellemedi. S-Works Crux gravel bisikletini piyasanın en hafifi olarak pazarlayan Specialized için durum da aynen böyle.

Specialized'deki güzel insanlar, yeni gravel bisikletlerini inşa ederken Crux'un öncülü Aethos'un tasarımını kullandılar. Daha düz borulara ve daha az eğriliğe sahip olan bu yapı, gereksiz ağırlık eklemeden yapıya güç katan daha uzun karbon fiber levhaların kullanılmasıyla sonuçlandı. Ayrıca S-Works Crux, zorlu arazilerden geçerken daha fazla stabilite ve koruma sağlamak için de güçlendirilmiş bağlantılarla birlikte geliyor. Teraziyi 725 gramlık ultra hafiflikte deviren Crux'un karbon fiber kadrosu bir kilodan biraz fazla. Bunu hayal etmek için, bu ağırlığın üç kutu kolanın toplam ağırlığı civarında olduğunu düşünebilirsiniz. Tüy kadar hafif yapısına rağmen, Crux'un açıklığı 47c/650b x 2,1 inç'e kadar lastiklere izin veriyor, ancak bisikletle birlikte standart olarak gelen 38 mm genişliğinde Pathfinder Pro lastikleri zorlu parkurların üstesinden gelmek için fazlasıyla yeterli. Ayrıca, S-Works modeli, SRAM'ın zirvesi RED eTap AXS hidrolik disk frenleri ve Roval Terra CLX Diskleri ile birlikte geliyor, böylece sürücüler dayanıklılıktan vazgeçmeden ağırlığı azaltmak zorunda kalmıyorlar.

Şöyle bir toparlarsak, bu çakıllı bisiklet bir mühendislik harikası olduğundan ve 12.000 $ fiyat etiketi ile Specialized tasarımcılarının bu bisikleti her yönüyle hiçbir masraftan kaçınmadan geliştirdiğinden emin olabilirsiniz. S-Works Crux artık Specialized’ın web sitesinde mevcut, ancak kendi bisikletinizi yapmak istiyorsanız çerçeveyi bağımsız olarak da satın alabilme imkânınız var. Detaylı bilgi almak isterseniz buraya tıklayın.