Şimdilik akıllı saatler, akıllı telefonunuzun yerini almayacaktır. Aslında, bu günlerde daha çok bir akıllı telefon aksesuarı gibi kullanılıyor. Küçük ekranları var ve her gün kullandığınız uygulamaların çoğu (Instagram, Twitter, Facebook) akıllı saat uygulamalarına sahip değiller. Ayrıca çoğu akıllı saatin LTE'si yok, bu da akıllı telefonunuza veya kablosuz ağa bağlanmadığında arama veya mesaj alamayacağı anlamına geliyor. Ancak akıllı saatlerin bazı avantajları da yok değil. Sizi telefonunuza bakmaya zorlamadan kimin aradığını, mesaj attığını veya e-posta gönderdiğini gösterebilirler. Özel bir fitness hocası ihtiyacınızı etkili bir şekilde karşılayabilirler ve bazıları oldukça havalı bir görünüme sahip doğrusu. Yaşam tarzınız nasıl olursa olsun ve hangi akıllı telefonu kullanırsanız kullanın, size uyan bir akıllı saat mutlaka bulabilirsiniz.

Bununla birlikte, tüm akıllı saatler aynı değiller. Çoğu, bir fitness takipçisi ile bildirimleri bileğinize aktaran bir cihaz arasında kalır. Bazı akıllı saatler, bir akıllı telefondan tamamen bağımsız bir şekilde, ona bağlanmadan çalışabilir - akıllı telefonunuz kilometrelerce uzaktayken arama yapabilir, metin gönderebilir ve yönünüzü bulabilirsiniz. Tag Heuer, Fossil ve Withings gibi mekanik saat üreticileri tarafından üretilen, hareketliliğinizi izlemek için sensörlere ve aylarca dayanabilen geleneksel saat piline sahip hibrit akıllı saatler de vardır.

Bir Apple Watch Series 6'da veya Samsung veya Huawei tarafından üretilen yeni Android akıllı saatlerden birinde tercih yapmadan önce mutlaka biraz araştırma yapın. Mevcut akıllı telefonunuzla tam uyum içerisinde çalışacak, bütçenize ve onu nasıl kullanmak istediğinize uygun bir akıllı saat olduğundan emin olun. Çok spor yapıyorsanız, fitness odaklı bir akıllı saat edinin. Telefonunuz olmadan konum takibi yapma ihtiyacınız var ise dahili GPS özelliğinin olmasına dikkat edin. Durumunuz ne olursa olsun, temel teknik bilgileri bildiğinizden emin olun. Az para vermeyeceksiniz sonuçta.

İşte Akıllı Saat Almadan Önce Bilinmesi Gereken Teknik Bilgiler

3G, 4G, LTE, Bluetooth ve Wi-Fi. Bir akıllı saatin bir akıllı telefona bağlanmasının farklı yolları vardır. Bluetooth özellikli bir akıllı saat, tıpkı bir Bluetooth hoparlör gibi bir akıllı telefonla eşleşir. Bağlantıların en temelidir ve en kısa menzile sahiptir; akıllı telefon ve akıllı saat birbirinden çok uzaksa, bağlantı kesilir. Çoğu akıllı saat, bilinen bir wi-fi ağına da bağlanabilir. Akıllı saat bağlandığında, yani akıllı telefonunuzun etkin bir veri bağlantısı olduğu sürece bildirimler (çağrılar, metinler, e-postalar) almaya devam edebilir.

3G ve 4G, hücresel ağ teknolojilerinin nesillerini ve sonraki aktarım hızlarını açıklar. Temel olarak, akıllı saatinizin verileri ne kadar hızlı yükleyebileceği ile ilgilidir. Yerleşik 4G'ye sahip bir akıllı saat, yerleşik 3G'ye sahip bir akıllı saatten daha hızlı olacaktır. Bununla birlikte, 3G ve 4G'ye sahip akıllı saatler arasındaki fark muhtemelen nominal olacaktır, çünkü ikisi de yoğun şekilde veri odaklı uygulamalar çalıştırmayacaktır.

LTE bağlantılı bir akıllı saatin ana avantajı, bir akıllı telefondan tamamen bağımsız olarak çalışabilmesidir. Yerleşik bir hücresel alıcıya sahip olduğundan, akıllı saatiniz ile telefonunuzdan bağımsız olarak telefon görüşmeleri yapabilir ve buluttan müzik dinleyebilirsiniz (Spotify, Apple Music vb.) Yine de birkaç uyarımız var. Pil ömrü muhtemelen daha kötü olacaktır. Akıllı saat muhtemelen biraz daha hantal olacaktır. Ekstra aylık bir ücret ödemeniz gerekebilir. Ayrıca, normal “yalnızca GPS” modellerinden daha pahalı olacaklardır.

Uyumluluk. Tüm akıllı saatler tüm akıllı telefonlarla uyumlu değildir. Örneğin, Apple Watch yalnızca bir iPhone ile çalışır ve Android 2.0 çalıştıran tüm akıllı saatler, Android Wear uygulaması aracılığıyla herhangi bir Android ile çalışır, ancak tüm iOS özellikleri taşınmaz ve iMessage gibi bazı uygulamalar riskli çalışır. Temel olarak, bir iPhone'unuz varsa, bir Apple Watch almanızı öneririz; ve bir Android akıllı telefonunuz varsa, çok sayıda Android 2.0 teklifinden birini tercih edebilirsiniz.

Kalp atış hızı sensörü. Kalp atış hızınızı bilmek en önemli fitness ölçümüdür, uzmanlar bu konuda hemfikir. Hem egzersiz sırasında hem de sonrasında alınan veriler, belirli fitness hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Egzersiz yapmakta veya sadece kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmekte ciddiyseniz, kalp atış hızı sensörlü bir akıllı saat istiyorsunuz demektir.

Yerleşik GPS. Bu, genel olarak akıllı saatlerde ve giyilebilir cihazlarda hala nadir görülen bir özelliktir. Yerleşik GPS, fitness için hızı, mesafeyi ve konumu takip edebilir ve bunların tümü yakılan kalorileri hesaplamaya ve bir antrenmanın genel başarısını belirlemeye yardımcı olabilir. Akıllı telefonunuz yakında değilse size daha doğru hava durumu raporları ve navigasyon talimatları sağlamaya da yardımcı olabilir (ve çok fazla veri çekmez). Bununla birlikte, esas olarak hareketliliği ölçmek için kullanılan bir araçtır. Kalp atış hızı sensörleri gibi bu özellik de esas olarak insanların formda kalması içindir.

Pil ömrü. Akıllı saatlerle ilgili ana şikayet pil ömrüdür. Piyasada 24 saatten uzun dayanabilen çok az ürün bulunuyor, bu yüzden beklentilerinizi iyi yönetmelisiniz. Günümüzün ileri teknoloji akıllı saatlerinin çoğu, güzel ancak pili öldürme eğiliminde olan parlak bir LCD ekrana veya AMOLED ekrana sahiptir. Genel olarak, şarj etmek için gece saatlerini tercih edin.

Genel görünüm ve yaşam tarzı. Günün sonunda bir akıllı saat, sadece kullandığınız başka bir elektronik cihaz değil, kıyafetinizin bir parçasıdır. Akıllı telefonunuz gibi istediğiniz zaman cebinize koymayacaksınız, bu yüzden görünüşünü beğenmelisiniz. Zevkinize ve tarzınıza uyacak bir akıllı saat bulmak neyse ki zor değil, her türlü zarif veya sağlam görünüme sahip seçenekler sizi bekliyor. Takım elbisenize uyacak daha şık bir seçenek istiyorsanız, Huawei Watch GT2 Classic'i seçebilirsiniz. Plaja veya doğa yürüyüşüne çıkmayı planlıyorsanız, Garmin Forerunner 235 gibi sağlam ve suya dayanıklı bir model tercih edebilirsiniz.


Şimdilik En İyisi : Apple Watch Series 6

 

Boyutlar: 40mm veya 44mm
Sensörler: Kan oksijeni, her zaman açık altimetre, ivmeölçer, jiroskop, kalp atış hızı monitörü, elektrokardiyogram (EKG), GPS, pusula, LTE (isteğe bağlı), U1 Ultra Geniş Bant çipi
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 18 saate kadar

Series 6, Apple'ın sunduğu en iyisini isteyen iPhone sahipleri için mükemmel bir akıllı saat. Bu saat, Apple'ın diğer iki Apple Watch modeli SE ve Series 3'e kıyasla çoğu insanın fark edeceği en büyük fark olan, her zaman açık ekrana sahip mevcut tek Apple Watch modelidir (çünkü Apple Series 5'i durdurduğu için). Aynı zamanda benzersizdir çünkü bir kan oksijen sensörü, bir elektrikli kalp sensörü (bu nedenle bir EKG çekebilir) ve paslanmaz çelik ve titanyum dahil olmak üzere daha kaliteli kaplamalara sahiptir. Yalnızca GPS'li ve LTE'li modelleri mevcut.


En İyi Fiyat/Performans: Apple Watch SE

 


Boyutlar: 40mm veya 44mm
Sensörler: Her zaman açık altimetre, ivmeölçer, jiroskop, kalp atış hızı monitörü, GPS, pusula, LTE (isteğe bağlı)
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 18 saate kadar

Apple Watch SE, muhtemelen çoğu insan için en iyi Apple Watch'dur, çünkü Series 6 özelliklerinin çoğunu ve genel görünümünü birleştirir, ancak önemli ölçüde en uygun fiyatlıdır. Fiyatı düşürmek için verilen en büyük ödünler, Apple Watch SE'nin her zaman açık bir ekrana, kan oksijen sensörüne veya elektrikli kalp sensörüne sahip olmamasıdır (bu nedenle bir EKG çekemez). Yalnızca alüminyum kaplama ile gelir, bu nedenle Series 6'nın daha kaliteli kaplamaları kadar çizilmeye karşı dayanıklı olmayacaktır. Ancak Apple Watch SE, Series 3'tekine benzer bir optik kalp sensörüne sahip, bu nedenle hala kalp atış hızınızı kaydedebilirsiniz. Ayrıca jiroskop, pusula, düşme algılama ve yepyeni her zaman açık altimetre dahil olmak üzere sensörlerin çoğuna sahiptir. Yalnızca GPS'li ve LTE'li modelleri mevcut.



Dayanıklılığa Bağlı Spor Yapanlar İçin Şimdilik En İyisi : Garmin Forerunner 945

 


Boyut: 22mm
Sensörler: İvmeölçer, jiroskop, altimetre, kalp atış hızı sensörü, pusula, termometre, GPS, nabız oksimetresi
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil ömrü: GPS kullanılarak ve müzik dinlemeden 36 saate kadar; sadece akıllı saat modunda 2 haftaya kadar

Garmin'in Forerunner 945'i, şirketin daha da üst düzey Fenix ​​akıllı saat serisi ile aynı fitness odaklı özelliklerin çoğunu sunuyor. İnterval ve geçiş sürelerinizi görebileceğiniz triatlon gibi spesifik etkinlikler için egzersiz yapmanızı sağlar. Ayrıca Final Surge ve TrainingPeaks gibi popüler üçüncü taraf ürün ve uygulamalarının çoğu ile çalışır. Garmin, fizyoloji ve kalp atışı analitiğinde uzmanlaşmış bir şirket olan Firstbeat ile ortaklık kurdu, bu nedenle Forerunner 935, antrenmanınız sonunda VO2 max ve laktat eşiği gibi size daha derin bilgiler verebilir. Önceki model Forerunner 935 ile karşılaştırıldığında, Garmin'in yeni akıllı saatinin önemli ölçüde daha büyük bir pili, 1.000 şarkıyı tutmaya yetecek kadar yerleşik depolama alanı ve tam renkli haritaları destekleyebilmesi gibi güncel yeteneklerinin mevcut olduğunu görebiliyoruz.

 

En İyi Android Akıllı Saat : Samsung Galaxy Watch Active 2

 

Boyut: 40mm veya 44mm
Sensörler: İvmeölçer, barometre, jiroskop, kalp atış hızı sensörü, GPS, elektrokardiyogram (EKG), LTE (isteğe bağlı)
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 18 saate kadar

Galaxy Watch Active 2, tartışmasız piyasadaki en güzel akıllı saatlerden biri. Küçük, yuvarlak ve her zaman açık olan güzel ve parlak bir OLED ekrana sahip. Onun ve selefi Galaxy Watch Active (2019'un başlarında piyasaya sürülen) arasındaki en büyük fark, "sürüm 2" nin, kullanımı çok daha kolay hale getiren dokunmaya duyarlı bir çerçeveye sahip olmasıdır. Yeterli bir pil ömrüne sahip ve Spotify Çevrimdışı ile çalışabilir (çalma listelerini indirebilir ve yakınınızda akıllı telefonunuz olmadan dinleyebilirsiniz). Ayrıca Apple'ın sunduğu uyku izleme özelliklerine de sahip. En iyi Samsung akıllı telefonlarla uyumludur.



Samsung Galaxy Watch 3

 

Boyut: 41mm
Sensörler: ivmeölçer, barometre, jiroskop, kalp atış hızı sensörü, GPS, elektrokardiyogram (EKG), LTE (isteğe bağlı)
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 18 saate kadar

Galaxy Watch 3
, Samsung'un akıllı saatilerinden biri olan, daha fitness odaklı Galaxy Watch Active 2'den daha gelişmiş, ancak aynı zamanda oldukça pahalı modelidir. Bu fazladan ödenen paranın size kazandırdığı şey, fiziksel olarak dönen bir çerçeve (Active 2'deki tamamen dijital olanın yerine), bazı daha gelişmiş uyku izleme ve çalıştırma özellikleri, biraz daha iyi bir pil ömrü ve daha kaliteli yüzeyler (örneğin titanyum). Samsung Galaxy Watch 3 ve Galaxy Watch Active 2 aslında oldukça benzer. İsviçre yapımı gibi görünen bu
amiral gemisi modeli daha özel bir akıllı saat isteyen Samsung Galaxy akıllı telefon kullanıcıları için uygun seçenek olabilir.



Apple Watch Series 3


Boyutlar: 38 mm veya 42 mm
Sensörler: Kalp atış hızı monitörü, GPS, altimetre, ivmeölçer, jiroskop
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 18 saate kadar

2017'de piyasaya sürülen Series 3, Apple'ın şu anda sattığı en eski ve en ucuz Apple Watch. Series 1 ve Series 2 ile aynı orijinal gövdeye sahip (daha küçük bir ekran ve daha büyük çerçeveler anlamına geliyor) ve yeni Series 6 ve SE ile karşılaştırıldığında kesinlikle eski görünüyor. Series 3, yerleşik bir GPS ve optik kalp sensörüne sahip, bu nedenle hala iyi bir fitness takipçisi (ancak Series 3, yeni SE ve Series 6'nın her zaman açık altimetre ve yerleşik pusula gibi yeteneklerini sunamıyor. Bu nedenle yürüyüşçüler ve açık hava meraklıları için harika bir seçim olmayabilir). Apple kısa süre önce Series 3'ün hücresel modelini sonlandırdı, bu nedenle bundan sonra yalnızca GPS'li bir model satın alabilirsiniz. Egzersizlerinizi izlemek için sadece ucuz bir Apple Watch isteyen biriyseniz, Series 3 iyi bir seçenek olabilir. (ancak yeni Apple Watch SE modelini ciddi olarak düşünmelisiniz).



Fitbit Versa 3

 

Boyut: 36mm
Sensörler: İvmeölçer, optik kalp atış hızı monitörü, altimetre, jiroskop, ortam ışığı sensörü, NFC
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü: 6 güne kadar; Her zaman açık ekranla ~ 3 gün

2020'de piyasaya sürülen Fitbit Versa 3, hem iPhone hem de Android kullanıcıları için iyi bir giriş seviyesi akıllı saat seçeneği olabilir. Temel olarak yerleşik bir GPS'e ve önemli ölçüde daha iyi bir kalp atış hızı takibine sahip olması nedeniyle Versa 2'ye göre büyük bir yükseltme olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, Versa 2'de bulunmayan yerleşik bir hoparlörü ve mikrofonu da var, böylece akıllı saatin ekranındaki sesli asistanın yanıtını okumak yerine, bir soru sorduğunuzda Google Asistan veya Amazon Alexa'nın söylediklerini gerçekten duyabilirsiniz. iPhone'u kullanıcılarına Apple Watch Series 3'ün düşük fiyatı karşısında, Fitbit Versa 3'ü tavsiye etmek oldukça zor aslında.



Fitbit Sense


Boyut: 36mm
Sensörler: EKG, EDA, cilt sıcaklığı, ivmeölçer, optik kalp atış hızı monitörü, altimetre, jiroskop, ortam ışığı sensörü, NFC
Su direnci: 50 metreye kadar
Pil Ömrü:
6 güne kadar; Her zaman açık ekranla ~ 3 gün

Sense, Fitbit'in yeni amiral gemisi akıllı saati olarak Ionic'in yerini alıyor. Bununla birlikte, Sense, Versa 3 ile pek çok ortak noktayı da paylaşıyor, tek büyük fark sağlık / hareketlilik ile ilgili. Versa 3'ün aksine, Sense'in üç adet yepyeni sensörü bulunuyor: bir EKG (potansiyel olarak size atriyal fibrilasyonun erken tespitini sağlamak için), bir EDA (stresi tespit etmek için) ve bir cilt sıcaklığı sensörü (Eğer ateş veya başka bir hastalığa yakalanmak üzere olduğunuza dair belirtileriniz varsa sizi erken uyarmak için). Genel olarak, Sense, birçok sağlık verisi isteyen kullanıcılar için iyi bir üçüncü taraf akıllı saati, ancak Versa 3'e ne kadar benzer olduğu düşünüldüğünde biraz pahalı gibi.



Sonuç

Gördüğünüz gibi her şey sizin kullanım alanınıza, alışkanlıklarınıza, ihtiyaçlarınıza, tarzınıza ne kadar önem verdiğinize ve aslında en önemlisi bütçenize bağlı olarak değişebiliyor. Kendiniz veya bir başkası için akıllı saat tercihi yapmak üzereyseniz yukarıda sıraladığımız seçenekleri gözden geçirebilirsiniz. Elimizden geldiğince, zaman içerisinde karşımıza çıkacak yeni akıllı saatler ile bu yazıyı güncel tutmaya gayret göstereceğiz. Eğer sizin de önerileriniz varsa gerçekçi değerlendirmeler ile (lütfen sadece fiyat odaklı öneriler ile gelmeyin) yorumlarınızı bekliyoruz.