Elon Musk 2024 yılında Mars’ta bir şehir kurmayı planladığını açıklamıştı. Tabii Mars’ta yaşamın o kadar kolay bir şey olmayacağı kesin. Sonuçta daha önce kimsecikler ayak basmadı o bakir topraklara. Neyse ki, Mars’a gitmeden önce Mars’ta nasıl yaşayabileceğimizin pratiğini yapabileceğiz!

Mimarlık, şehircilik ve Ar-Ge faaliyetlerinde uzmanlaşmış dünyaca ünlü Danimarkalı Bjarke Ingels Group, Dubai’de dünyanın en büyük uzay simülasyon şehrini inşa etmeye hazırlanıyor. Mars’taki yaşam koşullarının birebir uygulanmaya çalışılacağı bu şehir Birleşik Arap Emirlikleri Çölüne inşa edilecek ve yaklaşık 1.8 milyon m²'lik bir alanı kaplayacak. Projenin maliyetinin ise 135 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Çöldeki kumdan inşa edilecek üç boyutlu duvarlarla çevrilecek, kırmızı gezegeni taklit eden bu şehirde devasa büyüklükte kubbe yapılar olacak ve bu yapıların içinde Mars’taki hayatın devamlılığı sağlamak için bilim adamlarının “yemek, su, enerji” gibi konularda araştırmalar yapacağı laboratuvarlar bulunacak. Ayrıca insanoğlunun uzaydaki başarılarını gösteren bir müzeyi ve özellikle genç nesli Mars’taki yaşam konusunda bilgilendirme amaçlı eğitim alanlarını da bu simülasyon şehirde görmek mümkün olacak.

Sonuç olarak söylemek gerekirse, lükste sınır tanımayan Araplar sayesinde Mars’a gitmeden Mars’ta yaşamı tecrübe etme imkânına sahip olacağız. Ne diyelim, “çakma Mars”ın bir an önce gerçeğe dönüşmesini merakla bekliyoruz.
[post_ads]