Büyük şehir otoparkları, katlı/asansörlü garajlar falan bolca mevcut. Peki bir bisiklet “otoparkı” gördünüz mü hiç? Görmemeniz normal çünkü daha bisiklet yollarını bile halledebilmiş bir ülke değiliz.

Dünyanın en büyük bisiklet garajı Hollanda’nın Utrecht şehrinde. Şehirde kişi başına 1.3 bisiklet düşüyor. Şehirde yaklaşık 100.000 bisikletlinin olduğu belirtiliyor. Böyle olunca da büyük bir bisiklet garajının olması kaçınılmaz.

17.000 metrekarelik bisiklet garajı şimdilik 6000 bisikleti aynı anda park etmeye müsait. Önümüzdeki yıl itibariyle bu sayının iki katına çıkması amaçlanıyor. 2020 yılı itibariyle ise toplam park kapasitesinin 33000’e çıkması amaçlanıyor.

Bir yerde yazar mı ya da bir çalışmanın konusu olmuş mudur bilmiyorum ama bisiklet medeniyet göstergesidir. Bisiklet kullanım oranı ile medenilik arasında bir doğru orantı vardır.

Bir belediyenin bisiklet yolu yapmasının haber değeri taşıdığı sevgili ülkemizin daha alacağı yol çok olsa da genç neslin bisiklete olan ilgisi ve sevgisi gelecek konusundaki umutsuzluğumuzu bir nebze olsun azaltıyor.
[post_ads]