E-okuyucuların (e-reader) sonunun geleceği uzun zamandır dilden dile dolaşmakta. E-okuyucuların, bu teknolojinin çıktığı tarihten beri yavaş yavaş sayısının azalması ise bunun bir göstergesi. Ama yine de e-okuyuculuktan vazgeçmeyen belli bir kendini adamış grup var. Bunun sebeplerinden biri ise kuşkusuz E-Ink teknolojisi.

Yıllardır bir tablet üzerine yazı yazarken dijital gösterişli bir ekrana değil de normal bir kâğıda yazıyor hissini veren tabletler, cihazlar ortaya çıkarmak için şirketler birbiriyle yarış içindeler. Sony, Amazon ve Kobo bu şirketlerden birkaçı. Ama ne yazık ki bütün bu şirketlerin ürettiği E-ink teknolojili cihazlarda son yıllarda nispeten önemli gelişmeler olsa da, yine de oldukça yavaş ve dijital ekranları gerçek kâğıda yazarken verilen histen çok uzak. Bu durumun birçok kullanıcının canını sıktığı gayet aşikâr.

E-ink pazarına son giren ürün ise reMarkable. Üretici şirket tarafından gecikmesiz dijital kâğıt sloganıyla tanıtılan reMarkable tanıtım videosu izlendiğinde gayet iddialı duruyor. Videolarda ve sitede anlatılana göre reMarkable özel teknolojiye sahip Kanvas Ekranı sayesinde bizlere %100 gerçek bir kâğıt hissini veriyor. Ayrıca dijital kalemle yazı yazılırken veya çizim yapılırken etki tepki süresi en hızlı dijital kâğıt. Bana sorarsanız, gecikmesiz sloganı biraz fazla iddialı olabilir. Çünkü videolarda izlendiğinde iPad gibi cihazlara göre yavaş kaldığını fark edeceksiniz, diğer taraftan emsallerine göre oldukça hızlı göründüğü kesin. Son olarak reMarkable’in diğer öne çıkan özelliği ise güneş ekrana yansıdığında bile, güneş ışığından etkilenmeden okumaya, yazmaya, çizmeye imkan vermesi. Dokümanlarınızı buluta saklama, diğer akıllı cihazlarla karşılıklı kablosuz doküman transfer özelliği, uzun şarj gibi özellikler ise diğer göze batan ayrıntılar.

reMarkable’ın fiyatı ise Sony’nin E-ink ürününe göre oldukça avantajlı. 10.3 inçlik ekran boyutuna sahip reMarkable’ı ön siparişle kalem ve kılıf dahil olmak üzere 379$’lık bir fiyatla sahip olabilirsiniz. Ürün piyasaya çıktığında ise fiyatı 529$ olacak. Unutmadan söyleyeyim dijital kalem ve kılıf bu sefer dâhil değil. Bu iki tamamlayıcı aparatı da aldığınız takdirde her biri için ayrı ayrı 79$ fazla ödemeniz gerekecek. Gelecek yaz satışa çıkması beklenen reMarkable hakkında detaylı bilgi almak ve sipariş vermek için tıklayın. Umarız reMarkable şimdiye kadar diğer şirketler tarafından üretilen E-ink teknolojili cihazların yapamadığını yaparak bu alandaki boşluğu doldurur. Ne diyelim, bekleyelim ve görelim. Bu arada o kadar video dedim, aşağıdaki videoları mutlaka izleyin, gayet ilgi çekici ve detaylı bilgi veriyor.