Önce şu bilgiyi verelim, bu diziyi liseliler bilmez. 97 yılında başlayan dizi 6 sezon sürdü. IMDB puanı ise 8,8. O yüzden esas duruşta okuyun.

O.Z cezaevinde geçen bir dizi (amerikalılar correction diyor, yani düzeltme). Cezaevinde geçse de özünde felsefe olan bir dizi olduğunu söyleyebilirim. Her bölümün sonunda engelli bir mahkum olan Augustus dizideki rolünden bağımsız olarak bölümdeki olaylar hakkında konuşur ve bazı atıflarda bulunur. Atıf derken ünlü felsefecilerin düşünceleri, tarihteki olaylar vs. gibi. Tabii bu şu demek, az önce birini bıçaklamışlar, beş dakika sonra Augustus Nietzche'den bahsediyor.

O.Z dizisi insanda düşünceler yaratan bir dizidir. Ceza, suç, bağışlama gibi kavramları tartışmaya açar. Beecher karakteri alkollüyken bir çocuğu ezmiş ve hapis cezası almıştır. Aslında bir avukattır, yani beyaz yakalıdır. Ama cezaevinde geçirdiği yıllar onu çok fazla değiştirir. Şimdi Beecher'ın geçirdiği süreç topluma yararlı mıdır?

Bir de cezaevindeki gruplardan bahsetmek gerek. Naziler, siyahlar, müslümanlar, hispanikler, motorcular, irlandalılar vs. Müslümanların lideri Kerim Said'in islam yorumu özellikle dikkate alınmaya değer.

İzleyiniz.

(dizilab.com'dan takip etmek isterseniz tıklayın.)