Bu yazımda ilk olarak Amerika'da Amerikan futbolcuları arasında performans yükseltici bir moda olarak ortaya çıkan "antrenman maskelerini" mercek altına alıyoruz.

Bazı sporcuların garip görünümlü maskeler takarak antrenman yaptıklarını görüyoruz. Peki bu maske ne işe yarıyor? Bunu takmanın mantığı nedir? 

Öncelikle bir çok firmanın ürettiği bu maskeler "oksijen yoksunluğu maskeleri" olarak adlandırılıyor. Ancak Türkçe kaynaklarda kısaca "antrenman maskesi" olarak geçiyor. Ağız ve burnunuzu içine alacak şekilde takılan maske, üstündeki valfler aracılığıyla vücudunuza giren hava miktarını azaltıyor. Profesyonel bir çok atletin yüksek irtifalı bölgelerde yaptığı antrenmanla arttırmaya çalıştığı dayanıklılığı, deniz seviyesindeki yerlerde de yakalamayı iddia ediyor. Peki gerçekte bu böyle mi? Konuyla ilgili NY Spor Bilimleri Laboratuvarında çalışan, spor alanında bilimadamı ve biyokimyacı Juan Delgado'nun görüşleri şu şekilde; "konuyla ilgili birbiriyle çelişen çokça haber yapıldı. İşin aslı bu alanda tam manasıyla bir çalışma yapılmış değil. Maske işe yarıyor da olabilir, placebo etkisi de yaratıyor olabilir."



Kimisine göre, evet, akciğerlere ulaşan hava miktarının, dolayısıyla da oksijenin, maske sayesinde azaldığı iddia ediliyor. Eğer öyleyse vücudunuzda şunlar oluyor. Bildiğiniz gibi oksijenin az olması kandaki alyuvar sayısını arttırıyor (yüksek irtifada olan olay). Bu da sizin kaslarınıza taşıdığınız oksijen miktarını arttırıyor ve performansınızı yukarı seviyeye çıkarıyor.

Ancak kimisi de bu maskeler sayesinde artan performansın aslında bir placebo etkisiyle oluştuğunu söylüyor. Yani maskenizi takıyorsunuz, kendinizi motive ediyorsunuz, belli bir efor sarf ediyorsunuz ve aslında maskesiz ulaşabileceğiniz performansı yakalıyorsunuz. 

Türkiye'de de bu maskeleri satan markalar mevcut. Hatta bunları bilindik alış veriş sitelerinde bulabilirsiniz. Tercih sizin ancak şunu eklemek istiyorum. Yüksek irtifada artan alyuvar sayısı daha düşük irtifaya geçildiğinden itibaren bir hafta içerisinde yeni yere uyum gösterir ve sayıları azalır.