Apple yeni akıllı telefon modeli iPhone 7 ve 7 plus'ı tanıttı. Tim Cook'a göre bu yeni modellerle beraber kullanıma girecek olan yeni işletim sistemi iOS 10 ise bugüne kadar ki en en büyük işletim sistemi güncellemesi. 

13 Eylül 2016 tarihi itibariyle iPhone kullanıcıları ile buluşacak olan iOS 10'un bütün Apple kullanıcılarının çok hoşuna gidecek bir kaç özelliğini sizinle paylaşmak istedik.

İşte o özellikler:

1. Kilitli ekranda anlık ulaşabileceğiniz çok fazla bilgi olacak.



Sadece bir tek bildirim görebileceğiniz eski stile göre, iOS 10 ile beraber kilit ekranda birçok widget bulacak ve böylece çoğu işlemi çabucak yapabileceksiniz. Tamamen kişiselleştirebilir olan kilit ekranınıza, takvim, favori aramalarınız, haberler, hava durumu gibi dilediğiniz bilgiyi ekleyebilirsiniz.

2. Kilit ekranınızdaki herşeyi kilidi açtığınızda da ana ekranınızda görebilirsiniz.


3. Bilgisayarınızdaki internet taracıyınızda ne görüntülüyorsanız anında telefonunuza aktarıyor. 



Bilgisayarınızın başında oturmuş sörf yapıyorsunuz ve tam önemli bir makaleyi incelerken dışarı çıkmanız gerekti. Linki kopyala, messenger veya whatsapp ile gönder, Safari'ye yapıştır ve aç işlemleri tarih oldu. Her ne kadar Safari uygulamasında çalıştığı söylense de Google Chrome'dan sayfa aldığı tecrübe edildi. 

4. Artık telefonunuz arabanızı tam olarak nereye park ettiğinizi size söyleyecek.


Büyük bir konsere, bir alışveriş merkezine gittiğinizde arabanızı zor zahmet bir yere park eder ve saatler sonra aracınızı nereye park ettiğinizi hatırlamaya çalışırsınız. Bunun önüne geçmek ve küfür ederek etrafta dolanmamak için kendimizce çözümler üretmişizdir. Mesela koordinatı almak, aracın bulunduğu yerin fotoğrafını çekmek bunlardan bazıları.

Ama artık aracınızı nereye park ettiğinizi iOS 10 kullanan telefonunuz size otomatik olarak söyleyecek. Siz hiç bir işlem yapmadan aracınızdan inip uzaklaşmaya başladığınızda eğer orası eviniz değil ise hemen kaydedecek. Tekrar o bölgeye yaklaştığınızda sizi otomatik olarak uyararak aracınızı park ettiğiniz yere yönlendirecek. Ne kadann güzeeel!

5. Artık arkadaşlarınıza GIF göndermek için Apple dışı uygulama kullanmanıza gerek kalmayacak.



Birçok üçüncü taraf klavye size iMessage üzerinde GIF gönderme imkanı sunuyordu. iOS 10 ile beraber iMessage'a gelen birçok yenilik sayesinde artık buna ihtiyacınız kalmayacak.

Yani artık size gelen mesajları yazı yazarak veya emoji karakteri göndererek cevaplamak yerine çeşit çeşit GIF'lerden birini seçerek yapabileceksiniz.



6. iMessage üzerinden fotoğraf göndermek çok daha kolaylaştı.

Artık tek bir dokunuşla selfie çekerek iMessage üzerinden arkadaşınızla paylaşabilirsiniz. Kütüphanenizdeki fotoğraflara erişme işlemi de oldukça basitleştirilmiş. Bunların yanında parmağınızla ekranınıza çizdiğiniz şeyleri gönderme şansınız da olacak. Bu özellik için arkadaşlarınızın da iOS 10'a yükseltme yapış olması gerekiyor.


7. Fotoğraflar uygulaması en iyi anılarınızın videosunu otomatik olarak yapıyor.



Fotoğraflar uygulamasında artık yeni bir buton var ve otomatik olarak belirli bir zamanda veya mekanda çekilmiş fotoğraflarınızla video yapabiliyor. 

Anılar isimli bu özellik geriye dönüp bazı anları hızlıca hatırlamak ve tekrar o güzel duyguları yaşayabilmek için çok iyi düşünülmüş.

8. Bir isim veya lokasyon girerek ilgili fotoğrafları hızlıca bulabilirsiniz.


9. iOS işletim sistemi ile birlikte entegre olarak gelen uygulamaları silebilirsiniz.


Her ne kadar kullanmıyor olsanız da, genellikle "Gereksizler" isimli klasörünüzün içerisinde bir köşeye attığınız iOS'un dahili uygulamalarını artık silebilirsiniz. Birçok uygulamasının ülkemizde yeteri kadar fonksiyonel olamadığı Apple artık "illa bunlar telefonunda duracak kardeşim!" inadından vazgeçtiğini görüyoruz. Aferin!

10. Bildirimleri uygulama uygulama gezerek silmek yerine tek bir yerden silebilirsiniz.

Uygulama ikonlarının sağ üst köşesinde beliren ve tek tek uygulamaları açarak o şeyleri yok etmemiz konusunda bizi takıntılı yapan bildirimleri artık tek bir yerden silebiliriz. 

11. "Uyku zamanı" (Bedtime) uygulaması ile daha kaliteli uykunun tadına varacaksınız.


iOS 10 ile beraber estetik olarak bazı değişikliklere uğrayan saat uygulaması, sabah kalkmak için alarm kurduğunuzda sinir bozucu ve çılgınca seslerle sizi uyandırmak yerine, artık uyku düzeninizi takip ederek, en uygun zamanda, size daha güzel sesler ileterek bu işi yapacak.