Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali


Sabah günü geçirmek için elime alıp akşam bitiriverdiğim bu güzel kitaptan ve vesileyle biraz daha tanıdığım yazarımız Sabahattin Ali'den bahsetmek istiyorum size. 

Öncelikle kitabın konusunun insanın bazen kendinden bile sakladığı sırlar olduğunu ve sırlar eğer acı yüklüyse bütün bir hayatı nasıl etkileyebileceğini işaret ettiğini söyleyebilirim. Öyle cümleler var ki gerçekten okuduğunuzda "işte tam da benim söylemeye çalıştığım ama dimağımın yetmediği sözler" diyorsunuz. Mesela beni bir cümle tokat yemişe çevirdi. Tabi kitabın akışı içinde anlamlı olan bu cümle şimdi sizinle paylaştığımda pekte başarılı görünmeyebilir.

"Tesadüfe itaat etmek"


Demiştim ben size anlamsız gelecek diye. Ama öyle bir yeri var ki kitapta, yerine tam oturmuş logo gibi.

Sizlere okurken yardımcı olması açısından kitapta bahsi geçen bazı resimleri burada paylaşıcam ama hiç bir açıklama yapmıycam. Siz hangi resmin kitabın neresinde tasvir edildiğini okurken şıp diye anlayacak ve belki biraz zaman ayırıp yazarın gözüyle bu tablolara göz gezdirebileceksiniz. İnternette dağınık olarak farklı farklı sitelerde bulunan bu resimleri toplayıp koydum önünüze.Buyrun;

Kitaba adini veren 'Kürk Mantolu Madonna' adlı tablo Andrea Del Sarto tarafindan yapılmış "Madonna della arpie" isimli tablodur ve su anda Floransa'daki Uffizi Galeri'de bulunmaktadır.



1943 yılında yazılan bu kitap MEB'in 100 Temel Eseri arasına girmiştir. Çok sayıda blog yazarının konu olarak ele aldığı ve herkesin kendi satırını, kendi paragrafını, kendi cümlesini bulduğu bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum sizlere.

Yazar: Sabahattin Ali

Sabahattin ali.jpg

Sabahattin Ali'nin hayatı da çok enteresan. 1907'de Edirne'de bir yüzbaşının oğlu olarak dünyaya gelmiş. Okumuş öğretmen olmuş. MEB Almanya'ya göndermiş. Döndükten sonra bir süre daha öğretmenlik yapmış. Bu arada şiir ve kitaplarını yazmaya başlamış tabi. Konya'da öğretmenlik yaparken Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu gerekçesiyle iftira atılarak hapis yatırmışlar. (Hatta burada Edip AKBAYRAM'ın dillere doladığı Aldırma Gönül'ün sözlerini yazmış)Hapisten sonra Aziz NESİN ve bazı diğer yazarlarla beraber çeşitli dergiler yayınlamışlar. Gazetelerde yazmış. Yine bir yazısında birilerine hakaret ettiği gerekçesiyle hapse atılmış.Çıkınca iş bulamaz hale gelmiş. Saldırı ve tacizlerden kurtulmak için yurt dışına çıkmak istemiş. Pasaport da alamayınca çareyi kaçmakta bulmuş. Daha önce anlaştığı ve onu para karşılığı Bulgaristan'a kaçıracak olan adam tarafından sınırda öldürülmüş. Öldüren adamın mit mensubu olduğu ortaya çıkmış. İsmi Ali ERTEKİN. Şahıs cinayeti itiraf etmiş ama çelişkili ifadelerinin üzerine gidilmeyerek bir sır perdesi daha aralanmadan kalmış. 

Bu günlerde Sabahattin Ali'ye iade-i itibar yapmak adına "Kürk Mantolu Madonna" senaryoya dökülerek film yapılması konuşuluyor.

Yazarın hayatı ve suikast hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıları deneyebilirsiniz.