Dijital fotoğraf makinelerinin teknolojik sınırları zorladığı bir dönemde filmli fotoğraf makinelerinden, karanlık odadan, film banyosundan falan bahsetmek ilginizi çekmeyebilir. Ama şu bir gerçek; bu işin ustalarının geldiği yer burası.

Deklanşöre sadece 36 defa basma hakkınızın olduğu, evdeki meraklı oğlanın fotoğraf makinesinin arka kapağını açarak içindeki filmi yaktığı sancılı dönemler yaşandı bu ülkede. O yüzden bu konuya karşı ayrı bir saygı bekliyorum.

Olaya dönersek; klasik fotoğrafçılıkla ilgilenen pek kalmayınca negatif filmleri banyo ettirecek yer bulmakta zorlanıyor olmalı bu işle ilgilenenler. Bu derde çare arayan İsviçreli birkaç girişimci karanlık odayı ayağınıza getirecek bir buluşa imza atmış. Bir Kickstarter projesi olan Lab-Box şimdiden öngörülen bütçesinin kat kat üstüne çıkmış durumda.

Çalışma sistemi videoda anlatılmış ama kısaca özetleyim. “Bir fotoğraf makinesinden kabaca” diye tanımlayabileceğimiz büyüklükte bir kutu düşünün. Önce filminize uygun orta format ya da 35mm’lik kapsüllerden birini kutuya takıyorsunuz. Makinenizden çıkardığınız filmi kutuya yerleştirip sarma düğmesini çeviriyorsunuz. Sonra kimyasal solüsyonu kutuya boşaltıp çalkalıyorsunuz. İşte bu kadar. Artık filminizi banyo ettiniz.

Tabi karanlık odada sadece film banyosu yapılmıyor. Agrandizör, spiral, küvet falan derken daha çok işlem var. Ama film banyosu başlı başına bir olay. Lab-Box işte bu olayı olabilecek en kolay hale getiriyor.

Bu yılın Eylül ayında seri üretime geçecek Lab-Box’ı 89 Euro fiyattan ön siparişle satın almak ve detaylı bilgi için tıklayınız.