London’s Royal College Art’da Dani Clode adlı ileri görüşlü bir yüksek lisans öğrencisinin bitirme projesi olan Third Thumb, protez (prosthesis) kelimesinin kökeninden ilham alınarak ortaya çıkan bir proje.

Protez, genel olarak kaybedilen (eksik) bir organın “yerine konulan” ve aynı işlevi gören parçaya denir. Ama aslında “protez”in kelime kökeni “ek”dir. İşte bu gerçekten hareket edip ninjaflex adlı özel esnek bir plastikten 3D baskı teknolojisi kullanılarak üretilen Third Thumb ellerimizin 11. Üyesi ve 3. başparmağı olmak için tasarlanan bir protez parmak.

Serçe parmağın hemen yanına bağlanılan Third Thumb, ayakkabının içine koyulan basınç sensörlerinin kola takılan bileklikle Bluetooth vasıtasıyla iletişime geçmesi sonucu başparmağı taklit ederek çalışıyor.

Third Thumb’ın tasarlanış amacı ise beş parmağımızla kavrayamadığımız hacimli şeyleri rahat bir şekilde kavramak, gitar tellerine daha rahat bir şekilde basmak gibi basit işler. Third Thumb ile neler yapabileceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim. Aklınıza gelmeyen birçok şey için kullanabileceğinizi fark ederek hayranlıkla izleyeceğinize eminim!

Tabii bu işler her ne kadar basit görünse de Third Thumb’ın çığır açacak projeler için bir ilham kaynağı olabileceğini es geçmeyin ve Dani Clode’u takdir edin derim. Her ne kadar bir tez projesi olarak kalsa da Third Thumb’ın bu haliyle bile yakında seri üretime geçmesi içten bile değil bana kalırsa. Yakın gelecekte etrafınızda robot gibi dolanan tipler görürseniz şaşırmayın!

Third Thumb hakkında detaylı bilgi için lütfen buraya tıklayın.
[post_ads]