Bugünlerde çocuklar eskiye nazaran artık çok daha fazla sosyal medya kurnazı oldular. Çocukların %80'i sosyal medya çeşitlerinden en az birini mutlaka kullanıyor ve kendileri hakkında çok daha fazla bilgiyi ve detayı paylaşıyorlar. 

Bu gibi online ortamlarda büyümenin faydaları yanında birçok riski de beraberinde getirdiğini göz ardı etmemek gerekiyor. Çok fazla paylaşım yapmak, siber zorba olmak, yaşıtlarının baskısı altında gerçek dışı bir sosyal hayat kurmak gibi yanlış kullanımlar ciddi problemlere yol açabilir.

Çocuklarının sosyal medya hareketlerini takip eden birçok ebeveyn, çocuklarının durumu konusunda kaygılanmakla kalmayıp aynı zamanda bu konuda çokta zorlanıyorlar. Fakat doğru yaklaşımlar kullanarak, çocuklarına pozitif örnekler göstererek, onlara sosyal medyayı sorumluca ve saygılıca nasıl kullanması gerektiğini öğretebilirler.

İşte size bu işin uzmanları tarafından hazırlanan ve çocuklarınızın sosyal medyayı güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlayacak  altı önemli ipucu.

1. Kendinizi sosyal medya konusunda eğitin:




Psikoterapist ve ebeveynlik uzmanı Amy Morin, anne ve babaların, çocuklarının kullandığı farklı sosyal ağları incelemek ve öğrenmek için zaman ayırması gerektiğini belirtiyor.


"Popüler sosyal platformlar konusunda kendinizi yetiştirmek bu servislerin nasıl işlediği konusunda daha iyi bir fikir verecektir. Bu gibi sitelerde ve uygulamalarda kendinize bir profil hazırlayarak işin içine girip olup bitenleri net bir şekilde takip edebilirsiniz."


"Tumblr ve Snapchat arasındaki farkları  anlamak ebeveynler için önemli bir konu çünkü her bir sosyal medya platformu farklı riskler taşıyor." diyor Amy Morin.

İşte çocuklarınızın kullandığı popüler sosyal ağlardan bazıları:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Snapchat
  • YouTube
  • Tumblr
  • Secret
  • Whisper

2. Bir yaş limiti oluşturun:



Eğer çocuklarınıza henüz sosyal medyayı kullanmaları için izin vermediyseniz, onların kaç yaşına geldiklerinde sosyal medyaya giriş yapabileceklerini bilmeleri iyi bir fikir olabilir.

"Çocuklar sosyal medya kullanımına asla izin verilmeyeceğini düşünürler ise, bu onları gizli profiller yaratmaya itebilir." diyor ebeveyn koçu Mark Loewen. 

Çocuklarınızın hangi yaşta sosyal medyayı kullanabileceğine karar verirken çoğu platformun profil oluşturmak için 13 ve daha büyük yaş sınırı getirdiğini aklınızda tutun. Çocukların Online Mahremiyetlerini Koruma Hareketi ( The Children's Online Privacy Protection Act (COPPA)) 13 yaşından küçük çocukların bilgilerinin, ailelerinin izni dışında çeşitli firmalar tarafından toplanmasını engelleyen bir oluşum olarak başarılı işler yapıyor.  

3. Sosyal medyanın tehlikeleri ve neticeleri konusunda çocuklarınızla konuşun:

Çoğu çocuk sosyal medyanın kullanımı ile ortaya çıkabilecek sonuçları kavrayamaz. Bilgilerine ne kadar kolay ulaşılabileceğini ve onların online aktivitelerini izleyen gözlerin olduğunu bilmezler.

"Ebeveynler genellikle paylaşılan fotoğrafların, yapılan yorumların ve beğenilerin çocukların geleceğini nasıl etkileyebileceği konusunda konuşmayı unuturlar." diyor Morin."Çocuklarınız size sosyal medya ile ilgili sorular ve yardım talepleri için gelip rahatça konuşabilmeli"

Çocuklarınızla sosyal medyanın tehlikeleri konusunda konuştuğunuz takdirde, bir fotoğraf veya konumlarını paylaşırken iki kere düşünmelerini sağlayabilirsiniz.

4. Bilgisayarı göz önünde bir yerde bulundurun:



Bilgisayarı çocuklarınızın odasında bulundurmaktansa, onu daha merkezi ve evinizin genel kullanımında olan bir yerde bulundurmalısınız. Böylelikle çocuklarınızın sosyal medya kullanımını rahatlıkla takip edebilirsiniz.

Morin, çocukların ebeveynlerinin her an omuzlarının üzerinden ekranına bakabileceğini bildikleri zaman daha kontrollü ve doğru davranışlar sergileyeceğini söylüyor.

5. Kurallar veya talimatlar oluşturun:

Kurallar ve talimatlar oluşturmak çocuğunuzun pozitif sosyal medya alışkanlığı kazanması için mükemmel bir yol. Mesela bir zaman kısıtlaması oluşturarak, çocuğunuzun hafta boyunca ne kadar sosyal medyada kalabileceğini ayarlayın. Aynı zamanda kendiniz ve çocuğunuz için ortak sosyal medya zamanları planlayarak beraberce güvenli kullanımı tecrübe edebilirsiniz.

"Ama çok sert ve itici kurallar koymaktan kaçının" diyor Loewen. "Öyle bir orta yol bulun ki, çocuğunuz sizden gizli işler yapmak zorunda kalmasın"


6. Çocuğunuzun gizlilik ve güvenlik ayarlarını sık sık kontrol edin:



Çocuğunuzun değişik sosyal ağlardaki hesaplarının gizlilik ve güvenlik ayarlarını kontrol etmek için mutlaka periyodik zamanlar belirleyin. Sosyal ağlar sık sık bu ayarlarını ve kurallarını değiştirebiliyor. Sizinde bu değişiklikleri kaçırmadan çocuğunuzun gizliliğinin açığa düşmesini engellemeniz gerekiyor.

Bu kadar öneriden sonra ben bilgisayar kullanmayı bilmiyorum diyen ebeveynlerin adımlarını hızlandırarak en az çocuklarının bilgi seviyesine gelmesinin gerekliliğinden bahsetmiyoruz bile.

Sizinde bu konuya eklenebilecek değerli fikirlerinizi bekliyoruz. Bizi değerli yorumlarınızdan mahrum etmeyin.