Airbus, Rolls Royce ve Siemens firmaları birlikte hibrit elektrikli uçak üreteceklerini duyurdu.

Malumunuz hibrit araçlar oldukça yaygın, tamamen elektrikli araçlar da belirli miktarlarda üretilmeye başlandı. Yine bisikletten kaykaya, scooterdan motosiklete kadar pek çok ulaşım aracının elektrikli versiyonları çoktan yapıldı ve geliştirilmeye de devam ediyor. Bu kadar ilerlemeden sonra elektrik motorlu bir yolcu uçağı yapıldı dersek hak ettiği ilgiyi görmeyebilir. Ama bir uçak motorunun üretmek zorunda olduğu gücü hesaba kattığınızda olağanüstü bir gelişme olduğu fikrine siz de katılırsınız.

Uçak üretiminde lider firmalardan Airbus, uçak motoru üreten Rolls Royce ve elektrik motorları konusunda tecrübeli Siemens’in görev bölümü yapacağı üretim sürecinin ilk ürünü 2020 yılında deneme uçuşlarıyla performans sergilemeye başlayacak.

E-Fan X adı verilen hibrit tasarım, dört motorlu BAe-146 yolcu uçağı esas alınarak geliştirilecek. İlk etapta sıvı yakıtlı dört motordan bir tanesi üretilecek 2 MW’lık elektrik motoru ile değiştirilecek ve deneme uçuşlarına bu şekilde başlanacak. Bu şekilde yapılan uçuşlar başarılı geçtiği takdirde ikinci sıvı yakıtlı motor da elektrikli olanla değiştirilecek ve deneme uçuşlarına bu şeklide devam edilecek.

Yolcu uçağı olarak hizmet verecek E-Fan X tasarımının sağlayacağı yakıt ekonomisinin yanı sıra daha az emisyon salımı yapan daha çevreci bir hava aracı olması bekleniyor.

Konu hakkındaki basın bildirisine ulaşmak için tıklayınız.